Sari direct la conținut

NASA trebuie să decidă azi soarta celor doi astronauți blocați pe Staţia Spaţială Internaţională

HotNews.ro
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images
Statia Spatiala Internationala, Foto: NASA/Roscosmos / Sciencephoto / Profimedia Images

NASA trebuie să ia sâmbătă o decizie cu consecințe majore: primii doi astronauți de pe nava spațială Starliner a Boeing vor putea reveni pe Pământ cu vehiculul sau vor trebui să aștepte să fie salvați de SpaceX?, potrivit AFP.

Dacă se alege a doua soluție, ar fi o palmă pentru Boeing, cu repercusiuni foarte reale pentru echipaj: cei doi astronauți ar petrece în total opt luni pe Stația Spațială Internațională (ISS), în loc de cele opt zile prevăzute inițial.

Un comitet decizional urmează să se reunească sâmbătă, în prezența șefului NASA, Bill Nelson. Aproximativ o oră mai târziu, agenția spațială planifică o conferință de presă, programată în prezent pentru ora 17:00 GMT.

Astronauții Butch Wilmore și Suni Williams au decolat la începutul lunii iunie la bordul Starliner și de atunci se află pe ISS, unde nava lor spațială a rămas andocată.

Inițial, nava trebuia să îi readucă pe Pământ opt zile mai târziu, însă problemele detectate la sistemul său de propulsie au determinat NASA să pună la îndoială fiabilitatea sa şi să ia în considerare o soluție de rezervă radicală: întoarcerea pasagerilor săi, care au petrecut deja două luni și jumătate în laboratorul zburător, cu o misiune obișnuită SpaceX în februarie.

De câteva săptămâni, echipele Boeing și NASA efectuează teste pentru a înțelege mai bine cauza problemelor întâmpinate în zbor, în special la propulsoarele navei.

Principala îngrijorare este că Starliner nu va putea obține forța necesară pentru a ieși de pe orbită și a începe coborârea spre Pământ.

În cazul în care se decide că nava spațială nu este suficient de sigură, aceasta se va întoarce goală.

O misiune obișnuită SpaceX, denumită Crew-9, va decola la sfârșitul lunii septembrie, dar ar transporta doar doi astronauți în loc de patru. Aceasta va rămâne andocată la ISS până la întoarcerea programată pe Pământ în februarie. Atunci i-ar aduce înapoi şi pe cei doi astronauţi.

Cu siguranță, un astfel de rezultat ar afecta și mai mult imaginea Boeing, care se află, de asemenea, în dificultate în urma unei serii de defecțiuni ale aeronavelor sale.

În urmă cu zece ani, NASA a comandat câte un vehicul spațial nou de la Boeing și SpaceX pentru a-și transporta astronauții la ISS. Având două vehicule, nu dorește să rămână fără soluție în cazul unei probleme cu unul sau altul.

Dar compania lui Elon Musk a devansat în mare măsură Boeing.

INTERVIURILE HotNews.ro