Sari direct la conținut

Vicepreședinte CECCAR despre CNP-ul fiscal în comerțul online: Obiectivul este să încasăm taxe și impozite? Ele se colectează de la vânzător, nu de la client

HotNews.ro
Robert Șova, vicepresedinte CECAR
Robert Șova, vicepresedinte CECAR

Utilizarea CNP-ului fiscal (NID) în sistemul opțional de a da credit fiscal nu este neapărat o măsură rea, susține Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

„Trebuie făcută o analiză să vezi în ce măsură nu se îngreunează procesul, în ideea în care majoritatea oamenilor vor folosi acest cod pentru obținerea acelui credit fiscal”, a spus el.

Problema, în opinia sa, vine la comerțul online, unde acolo obligativitatea utilizării crede că este în acest moment inoportună.

„Până la la urmă, care este obiectivul nostru? Este să colectăm taxe și impozite? Păi, taxele și impozite le colectez de la vânzător, nu de la client. Și atunci sigur că nu vedem neapărat rezonabilă și proporțională această măsură cu obiectivul pe care și-l propun”, afirmă Șova.

Potrivit acestuia, unuia care nu vrea să fie corect, poți să încerci să-i pui tu în NIF-ul în factură, dar el se duce să-și ia produsele de pe site-ul din Bulgaria și le ridică de la Ruse.

“România s-a mai trezit experiențe de genul acesta, dar se pare că nu învățăm. Mai țineți minte cu taxa de mediu? S-a umplut România cu mașini înmatriculate în Bulgaria. Ce a câștigat statul? Nu România a câștigat, ci statul bulgar”, a spus el.

Este de părere că autoritățile trebuie să vadă lucrurile într-o perspectivă mult mai largă și să încerce să analizeze toate efectele acestor măsuri, nu să se gândească că o măsură are un singur efect.

Are efecte în lanț și comportamentul omului se schimbă.

„Discutăm GAP-ul de TVA, care după ce de-a lungul timpului, de ani de zile, 10-15 ani de zile, o luăm cu formularul 088, cu split-TVA, cu casele de marcat legate, schimbăm casele de marcat, cu Declarația 394 să raportăm absolut tot și GAP-ul TVA a rămas acolo”, a mai arătat reprezentantul CECCAR.

Ministerul Finanțelor a pregătit legislația pentru introducerea CNP-ului fiscal pentru cumpărături online, un proiect în acest sens fiind publicat pe site-ul instituției în dezbatere publică. Acesta va purta denumirea de Număr de Identificare Digitală (NID).

Conform documentului analizat de HotNews.ro, orice persoană fizică care deține cod numeric personal poate solicita organului fiscal central alocarea unui număr de identificare digitală, atribuit în scop fiscal, care să fie utilizat la interacțiunea persoanei fizice cu sistemele digitale în care se solicită identificarea sa prin înscrierea codului numeric personal.

Nota de fundamentare spune că la solicitarea persoanei fizice, acest număr va fi comunicat fie prin utilizarea serviciului „Spațiul privat virtual” fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicație pusă la dispoziția persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon). Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând acel număr de identificare digitală în scop fiscal în locul codului numeric personal.

INTERVIURILE HotNews.ro