Sari direct la conținut

Statistica a publicat cifrele care arată cum trăiesc oamenii de lângă noi. 5 lucruri pe care poate că nu le știai  

HotNews.ro
Statistica a publicat cifrele care arată cum trăiesc oamenii de lângă noi. 5 lucruri pe care poate că nu le știai  
Gestionarea banilor într-o relatie Foto: ING

Statisticienii români au publicat vineri o imagine mai degrabă în cifre, așa cum sunt ei obișnuiți, despre modul în care trăiesc oamenii de lângă noi- de la greutățile pe care le întâmpină, la dimensiunea locuinței și condițiile de viață.

În raportul lor, intitulat „Condițiile de viață ale populației din România” , INS constată că în ciuda creșterilor salariale consistente, se ascunde un tablou destul de precar din punct de vedere economic.

1. Singur acasă

Un număr semnificativ de români (aproape o treime) trăiesc singuri. Sunt circa 2,5 milioane de gospodării din cele 7,5 milioane,  formate dintr-o singură persoană, arată INS. În mediul urban sunt cele mai multe asemenea familii (circa 1,3 milioane). Dacă ne uităm la tabloul general din Europa, o să vedem că în Danemarca, 47% dintre oameni trăiesc singuri, cea mai mare rată din UE. În Oslo, 53% din locuințe sunt gospodării cu o singură persoană. Sigur, discutăm și de alte condiții de îngrijire a vârstnicilor și de condiții de sănătate sau de ajutor medical total diferită între România și Danemarca

2. Toalete interioare — eterna poveste….

În țările baltice, Bulgaria și România sunt campioanele acetor lipsuri. „În anul 2023, ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost de 84,6%, iar a celor dotate cu grup sanitar de 83,3%. Pe medii de rezidenţă, diferenţierile sunt foarte pronunţate la ambele tipuri de utilităţi, în principal din cauza slabei dezvoltări a sistemului public de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare şi epurare a apelor uzate în localităţile rurale, faţă de cele urbane. Numai 69,7% dintre gospodăriile rurale beneficiază de avantajele oferite de existenţa unei băi sau a unui duș în interiorul locuinței, proporția păstrându-se și în cazul dotării locuințelor rurale cu un grup sanitar în interiorul locuinței (67,3%)”, arată Statistica.

La polul opus găsim Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Suedia și Marea Britanie.

3. Casa noastră

Aproape 95% dintre gospodăriile românești sunt proprietari pe locuință. Din nou, contra curentului european, care preferă libertatea de a se muta când și unde vor.  Elveția, Austria sau Danemarca ne-ar putea vorbi despre avantajele de a sta cu chirie, ei fiind campioni la acest capitol. Dar deocamdată probabil că nu ne-ar convinge să schimbăm cultura proprietății.

Suprafața locuibilă e mai mare, de asemenea, în zona urbană decât în cea rurală.

4. Una din șase locuințe din UE este neocupată

În România avem circa 1,5 milioane de locuințe neocupate. Regatul Unit este o excepție notabilă – practic nu are case goale (sau sunt mai puțin de 2 la sută), cu excepția celor mai îndepărtate regiuni ale sale. Grecii sunt tot cam pe-acolo. Insulele grecești ca Mykonos și Santoríni sunt în fruntea listei de locuințe libere, alături de regiunile muntoase din Hautes-Alpes (Franța) și Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste (Italia), care sunt toate comunități bazate pe servicii din turism. Încă o dată, nu e cazul nostru.

5. Trei sferturi din familiile de români întâmpină dificultăți la plata cheltuielilor curente

Peste un sfert dintre gospodării (30,0%) au afirmat că au suportat cu mare dificultate sau cu dificultate cheltuielile curente ale gospodăriei, iar dacă se iau în considerare şi gospodăriile care au declarat că suportă cu oarecare dificultate cheltuielile curente ale gospodăriei (41,1%), se observă că aproape trei sferturi din totalul gospodăriilor întâmpină astfel de dificultăți. Ponderea lor e mai mare decât acum un an, în ciuda creșterilor salaria consistente.

Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2023, cele mai frecvente cazuri au fost cele cu întreţinerea locuinţei (79,8%) şi cele cu energia electrică (75%), arată INS

„Plata ratelor la bănci reprezintă o prioritate pentru fiecare gospodărie. Cu toate acestea 7,0% dintre gospodării au menţionat că, din cauza situaţiei financiare precare, au înregistrat restanţe la ratele pentru diverse împrumuturi (altele decât împrumuturile pentru achiziţionarea unei locuinţe). Ponderea mai mică a acestor restanţe este, în principal, explicabilă prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, subliniază INS.

În Europa, Italienii par să facă față cel mai greu cu plata facturilor. Potrivit unui sondaj recent, 41% dintre italieni au raportat că s-au chinuit să-și plătească facturile la energie în ultimele trei luni. Gazele naturale se numără printre cele mai afectate mărfuri de războiul Rusia-Ucraina, prețurile cu ridicata europene au crescut vertiginos de-a lungul anului. În țări precum Italia și Regatul Unit, unde gazul natural este cea mai consumată sursă de energie , gospodăriile au fost afectate în special de creșterea costurilor la energie.

Urmează apoi Franța, Germania și Marea Britanie, unde găsim cele mai ridicate ponderi ale populației care luptă să facă față cheltuielilor curente

INTERVIURILE HotNews.ro