Sari direct la conținut

Arestarea lui „Elon Musk al Rusiei”: De ce se bat guvernele pe Telegram și legătura cu dosarul excentricului Pavel Durov

HotNews.ro
Arestarea lui „Elon Musk al Rusiei”: De ce se bat guvernele pe Telegram și legătura cu dosarul excentricului Pavel Durov
Pavel Durov Foto: La Nacion / Zuma Press / Profimedia

Arestarea lui Pavel Durov, fondatorul și șeful aplicației de mesagerie Telegram, marchează o situație fără precedent: e primul CEO din lumea tech care ajunge după gratii.

Anchetatorii francezi îl acuză, între altele, de complicitate la infracțiuni de crimă organizată, trafic de droguri, pornografie infantilă, escrocherie și spălare de bani, dar și pentru că a refuzat să comunice „informații necesare pentru interceptări autorizate de lege”.

Telegram, aplicație pornită în Rusia, dar cu sediul în Dubai, a adunat aproape 1 miliard de utilizatori, cărora le-a promis confidențialitate și conținut criptat. În realitate, însă, această opțiune trebuie activată de fiecare utilizator.

Fondatorul și CEO-ul Telegram are o relație complicată cu multe guverne ale lumii, care au încercat fie să-l curteze, fie să-i pună bețe în roate.

Cazul său este unul extrem de complex, cu ramificații inclusiv în mediul politic. Pe lângă asta, ar putea crea un precedent pentru anchetele ce vor viza conținutul de pe marile platforme online.

Citește mai mult pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro