Sari direct la conținut

VIDEO 1.000 de agenți de securitate români, implicați în luptele din Congo. O echipă TVR i-a vizitat. Ce misiune au

HotNews.ro
VIDEO 1.000 de agenți de securitate români, implicați în luptele din Congo. O echipă TVR i-a vizitat. Ce misiune au
Congo se confruntă cu o insurgență sângeroasă și cu o criză umanitară cumplită, Foto: Guerchom Ndebo / AFP / Profimedia

În jur de 1.000 de foști militari români sprijină Guvernul din Congo în lupta cu rebelii din estul țării. Agenții de securitate își au taberele în orașul Goma, o localitate amplasată foarte aproape de granița cu Rwanda. O echipă TVR a fost în Congo pentru a vedea care sunt misiunile românilor implicați într-unul dintre multele și sângeroasele războaie africane.

Goma este un oraș congolez cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori, dintre care mulți sunt refugiați din cauza luptelor din ultimii ani. Aici își au baza în jur de 1.000 de agenți de securitate români. Potrivit lui Horațiu Potra, cel care i-a adus aici, misiunea acestora este să antreneze trupele guvernamentale care luptă cu rebelii grupării M23. Cam 10% dintre foștii militari români sunt instructori. Restul se ocupă de logistică, dar mai ales de pază, având inclusiv avanposturi în jurul orașului Goma. Românii sunt în Congo de la sfârșitul lui 2022.

Potra susține că are în Congo oameni care au făcut parte din Legiunea Străină, din Armată, inclusiv din Forțele Speciale, din Ministerul de Interne, SPP sau din Brigada Antitero a SRI. Nu are străini. Agenții de securitate sunt doar din România și Republica Moldova.

Deși munca lor se încadrează perfect în definiția cuvântului „mercenar”, foștii militari români sunt deranjați de acest termen care, spun ei, a căpătat o conotație peiorativă.

Urmărește întreg reportajul din Congo, pe TVR Info.ro

INTERVIURILE HotNews.ro