Sari direct la conținut

Căsătoria, ca o afacere. Calculele la care nici nu-ți dai seama că te gândești

HotNews.ro
Căsătoria, ca o afacere. Calculele la care nici nu-ți dai seama că te gândești
Tânără familie cu doi copii, FOTO: Shutterstock

Atunci când spunem „economie”, cel mai adesea ne gândim la o știință destul de aridă, legată de piață și mediul de business, de felul în care se împart resursele limitate. Într-o astfel de paradigmă, lumea devine, deci, un cadru pentru schimburi în care ne evaluăm opțiunile pentru a obține cel mai bun rezultat pentru noi: utilitatea.

Totuși, doi economiști americani au vrut să schimbe felul în care oamenii obișnuiți se raportează la economie, aplicând o viziune economică pentru cele mai banale aspecte ale vieții. Astfel, în anii ’70, Gordon Tullock și Richard McKenzie au publicat „The New World of Economics”. E o carte în care teoriile economice sunt aplicate unor probleme sociale, precum sexul, moartea, divorțul, căsătoria, alegeri politice sau crime.

Au făcut asta pentru a privi altfel conceptul de „utilitate”, atât de important în economie. Un alt punct de interes care stă la baza cărții e felul în care indivizii iau decizii care, de multe ori, depind și de alte persoane.

Într-un limbaj simplu și mergând pe probleme și exemple din viața de zi cu zi, Tullock și McKenzie au reușit prin volumul lor (publicat până acum în șase ediții) să-i sprijine pe studenții care se străduiau să priceapă tainele economiei, dar și să popularizeze această disciplină pentru publicul larg.

Poate cea mai fascinantă parte a volumului este cea legată de relații și întemeierea familiei. Cei doi autori văd familia ca pe o unitate de producție, o mică companie care ia de la membrii ei resursele și produce lucruri pe care aceștia le doresc.

Citește mai mult pe Panorama.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro