Sari direct la conținut

L-a bătut Harris pe Trump, în prima lor confruntare? Marile lor strategii și greșeli care dau peste cap lupta pentru America

L-a bătut Harris pe Trump, în prima lor confruntare? Marile lor strategii și greșeli care dau peste cap lupta pentru America
Donald Trump și Kamala Harris s-au confruntat într-o dezbatere electorală cu scântei (Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia)

Cu 107 zile înaintea alegerii unui nou președinte al Statelor Unite, campania electorală s-a resetat. Ieșirea lui Joe Biden din cursa pentru al doilea mandat la Casa Albă, pe 21 iulie, a fost o mișcare nemaiîntâlnită în istoria de aproape 250 de ani a țării.

De atunci, privim cum se scrie istorie în Statele Unite. Indiferent de cum se va încheia bătălia pentru președinția Statelor Unite, americanii vor fi în fața unei realități fără precedent. Vor avea fie cel mai bătrân președinte ales, fie prima femeie președinte.

Au mai fost cazuri de președinți în funcție, care să renunțe să mai candideze pentru încă un mandat. Cel mai recent e cazul lui Lyndon B. Johnson, al 36-lea președinte american, în 1968. Dar, atunci mai erau opt luni până la alegeri, în timp ce Joe Biden a apăsat butonul de reset cu puțin peste trei luni înaintea zilei votului.

Raportat la termenii în care se desfășoară în mod normal o campanie electorală contemporană în Statele Unite, drumul spre Casa Albă este acum foarte scurt și foarte întortocheat. Mai toate strategiile pregătite minuțios de cele două partide, în cei patru ani care s-au scurs de la ultimele alegeri, s-au dus pe apa sâmbetei într-o clipită.

Citește integral pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro