Sari direct la conținut

Comisiile din Senat au eliminat obligația prosumatorilor de a-și monta baterii de stocare

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com

Comisia economică și cea de energie din Senat au eliminat, marți, prevederea potrivit căreia toți prosumatorii erau obligați să-și monteze baterii de stocare a energiei, se arată într-un comunicat de presă al senatorului UDMR Lorant Antal, președintele Comisiei de energie.

Este vorba despre legea întoarsă vara trecută în Parlament de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege (prin care se aproba o ordonanță de urgență a Guvernului care pregătea cadrul legislativ pentru perioada de după eliminarea plafonării prețurilor la energie) a trecut de Senat fără schimbări încă în aprilie, dar a fost modificat radical în cadrul ultimei ședințe a Camerei Deputaților din sesiunea trecută, în iunie.

Modificarea introducea obligativitatea instalării de capacități de stocare pentru prosumatorii deja existenți care au capacități de producție între 3 și 400 de kW până la sfârșitul anului 2027, în caz contrar fiindu-le limitată cantitatea pe care o pot injecta în rețea.

„Amendamentul depus în acest sens nu doar că aducea obligații aplicabile retroactiv prosumatorilor, ea nu corespundea nici principiului bicameralismului, nefiind supusă analizei comisiilor din Senat”, se arată în comunicatul menționat.

Întoarsă în Parlament, legea a fost dezbătută inițial săptămâna trecută în comisiile din Senat, însă decizia a fost amânată pentru 17 septembrie pentru ca Ministerul Energiei, AFM și ANRE să-și transmită punctele de vedere.

Până la începutul ședinței de marți, niciuna dintre aceste instituții n-a furnizat vreun răspuns punctual privind stocarea în cazul prosumatorilor.

„Am venit cu soluția cea mai naturală și normală, ceea ce se înțelege greu în România: nu putem schimba regulile în timpul jocului! Nu putem obliga persoanele care au luat decizia de a deveni prosumatori sub anumite circumstanțe legale valabile în trecut să respecte prevederi noi, adoptate prin modificări care nu respectă principiul neretroactivității”, a afirmat Antal.

Proiectul de lege votat marți în comisii va intra în dezbaterea plenului Senatului săptămâna viitoare.

INTERVIURILE HotNews.ro