Sari direct la conținut

Cum poate Victor Ponta să piardă titlul de doctor. Explicatiile lui Cristi Danileț

HotNews.ro
Judecătorul Cristi Danileț, Foto: Inquam Photos - Virgil Simionescu
Cristi Danileț, Foto: Inquam Photos - Virgil Simionescu

Fostul judecător Cristi Danileț susține că decizia ÎCCJ privind anularea retragerii titlului de doctor lui Victor Ponta nu înseamnă automat că fostul premier va rămâne cu acest titlu. O nouă anulare este posibilă, cu condiția unui nou demers în instanță.

Reluarea procedurii, permisă de decizia ÎCCJ

„Ponta a primit înapoi titlul de doctor nu pentru că nu ar fi plagiat (lucru constatat definitiv de CNATDTCU), ci pentru că titlul i-a fost retras de ministrul educației în loc să fie anulat de instanță (așa cum spune CCR)”, scrie Cristi Danileț într-o postare pe Facebook.

În aceste condiții, retragerea definitivă a titlului de doctor este posibilă dacă procedura se reia, dar în condițiile stabilite anterior de către Curtea Constituțională.

„Plagiatorul Ponta va pierde – definitiv, de data asta – titlul de doctor dacă Ministerul Educației sau un procuror isteț va cere în instanță anularea ordinului ministerial prin care omulețul a primit titlul pe baza unei opere furată de la alții (85 pagini)”, a conchis Cristi Danileț.

Ce prevede sentința Înaltei Curți

Fostul premier Victor Ponta a obținut anularea ordinului prin care Ministerul Educației i-a retras, în 2016, titlul de doctor. Decizia este definitivă și a fost pronunțată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în baza unei decizii a Curții Constituționale din 2022. 

„Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Victor Viorel Ponta împotriva deciziei civile nr. 3466 din 13 iulie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 6805/2/2016. Schimbă decizia civilă nr. 3466 din 13 iulie 2020, în sensul că: Admite recursul declarat de recurentul reclamant Ponta Victor Viorel împotriva sentinţei civile nr. 363 din 7 februarie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII- a Contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată, şi rejudecând: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016”, se arată în decizia ÎCCJ. 

Informația conform căreia Victor Ponta a avut câștig de cauză la ÎCCJ a fost publicată inițial de Edupedu.ro

Victor Ponta a împlinit chiar astăzi 52 de ani.

O cale extraordinară de atac

HotNews.ro a scris din februarie 2023 că Ponta a apelat la o cale extraordinară de atac pentru a-și recăpăta titlul de doctor care i-a fost retras în 2016 printr-o decizie a ministrului de atunci ai Educației, Mircea Dumitru. 

Victor Ponta a mers din nou în instanță și a invocat decizia pronunțată în 2022 de Curtea Constituțională conform căreia titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și doar de o instanță judecătorească.

Contactat în februarie 2023 de HotNews.ro, Victor Ponta spunea că își bazează noua acțiune în instanță împotriva Ministerului Educației pe decizia prin care Curtea Constituțională a stabilit în vara anului trecut că ministrul Educației nu va mai putea retrage titlurile de doctor obținute prin plagiat, ci va trebui să meargă în instanță pentru a dovedi frauda.

Victor Ponta susținea că prin decizia prin care i-a fost retras titlul de doctor „a fost comisă o ilegalitate”.

INTERVIURILE HotNews.ro