Sari direct la conținut

Consiliul Europei cere Ungariei să pună capăt expulzării colective a migranților în Serbia

HotNews.ro
Migranti in Serbia, Foto: Serbian Ministry of Interior / Associated Press / Profimedia Images
Migranti in Serbia, Foto: Serbian Ministry of Interior / Associated Press / Profimedia Images

Comitetul de miniştri ai Consiliului Europei (CoE) a îndemnat Ungaria să facă demersuri pentru a asigura accesul solicitanţilor de azil la mijloace de intrare legală în ţară şi să pună capăt practicii sale de expulzări colective către Serbia, relatează vineri agenția maghiară MTI, citată de Agerpres.

Comitetul de Miniştri, care a examinat executarea de către Ungaria a trei hotărâri emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazuri privind solicitanţi de azil, a stabilit că autorităţile ungare nu au evaluat riscurile de rele tratamente înainte de a-i expulza pe solicitanţii de azil în cauză către Serbia, potrivit unui comunicat al organismului.

Acesta cere Ungariei să examineze în detaliu dacă solicitanţii de azil au acces la o procedură de azil adecvată în Serbia şi dacă este respectat principiul nereturnării, înainte de a-i expulza.

În legătură cu un alt caz, organismul cu sediul la Strasbourg a notat că CEDO a constatat că Ungaria a încălcat drepturile unui solicitant de azil prin expulzare colectivă pentru că autorităţile nu i-au garantat dreptul la o soluţie legală efectivă. Comitetul cere autorităţilor ungare „să-şi intensifice eforturile de reformare a sistemului de azil pentru a oferi acces efectiv la mijloace de intrare legală”.

Membrii comisiei şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu informaţiile privind continuarea expulzărilor colective în Serbia, făcând apel la autorităţile ungare să pună capăt practicii de expulzare a solicitanţilor de azil în Serbia fără identificarea acestora sau o evaluare a situaţiei lor individuale.

INTERVIURILE HotNews.ro