Sari direct la conținut

O companie a rușilor de la Gazprom intră pe piața energiei electrice din România, cu aprobare de la ANRE

HotNews.ro
Gazprom, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia
Gazprom, Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Compania NIS Petrol SRL va fi furnizor de energie electrică pe piața din România, după o decizie a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat marți acordarea licenței pentru activitatea de furnizare societății NIS Petrol SRL, compania care operează benzinăriile Gazprom din România.

Potrivit datelor de pe Termene.ro, NIS Petrol SRL are ca principal obiect de activitate vânzarea de carburanți.

Cu ce se ocupă NIS Petrol în România

Compania este deținută de grupul sârb NIS, la care Gazprom este acționar majoritar. Mai exact, la acționari apar sârbii de la Naftina Industrija Srbije JSC Novi SAD și NIS AD Novi SAD.

NIS Petrol SRL se află pe piața carburanților din România de 13 ani și în toată acestă perioadă a raportat pierderi.

Cifra de afaceri în 2023 a fost de 283,6 milioane de lei, în scădere cu 60% față de anul precedent, înregistrând o pierdere de 63,6 milioane de lei.

NIS Petrol Romania mai are în portofoliu șase perimetre de petrol și gaze pe teritoriul României, având la toate statut de operator, scria Profit.ro în iunie 2023.

Patru concesiuni sunt pentru activități de explorare-dezvoltare și exploatare în parteneriat cu compania canadiană East West Petroleum (două în județul Bihor – EX-2 Tria și EX-3 Băile Felix și două în județul Timiș – EX-7 Periam și EX-8 Biled). O a cincea concesiune este deținută în parteneriat cu Zeta Petroleum și Armax Gaz, respectiv concesiunea de dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul DEE V-20 Jimbolia, județul Timiș. Cea de-a șasea concesiune pentru activități de explorare-dezvoltare-exploatare se află tot în județul Timiș, în perimetrul EX-12 Crai Nou.

În 2019, NIS a.d. Serbia (compania care deține rafinăriile de la Pancevo și Novi Sad) a încheiat un contract cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, care are ca obiect transportul pe calea ferată până la granița cu Serbia a țițeiului extras de subsidiara românească NIS Petrol din perimetrele concesionate în vestul țării, mai scrie Profit.ro.

Angajați NIS Petrol, anchetați de DIICOT

Patru angajaţi ai NIS Petrol din Timişoara şi Bucureşti au fost acuzați, în octombrie 2022, de procurorii DIICOT că au transmis date nedestinate publicităţii privind fondul de resurse din România către firma din acelaşi consorţiu din Serbia.

Erau acuzați de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice.

INTERVIURILE HotNews.ro