Sari direct la conținut

„Tatăl internetului rusesc” a murit în închisoare. Alexei Soldatov ispășea o pedeapsă pentru abuz de putere

HotNews.ro
Inchisoare din Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images
Inchisoare din Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de către fiul său, Andrei Soldatov, un cunoscut jurnalist de investigație, pe o rețea de socializare, relatează publicația rusă independentă The Moscow Times.

Cunoscut drept „tatăl internetului rusesc”, Alexei Soldatov a condus compania informatică Relcom, care a realizat prima conexiune sovietică la internetul mondial. El a fost ministru adjunct al comunicațiilor între 2008 și 2010.

Alexei Soldatov a murit în închisoare în timp ce executa o pedeapsă de doi ani pentru „abuz de putere”, a declarat joi fiul său, jurnalistul de investigație Andrei Soldatov.

El fusese condamnat în luna iulie la 2 ani de închisoare într-o colonie penală pentru transferul ilegal de drepturi de adrese IP de la Institutul de Cercetare din Rusia pentru Dezvoltarea Rețelelor Publice către un furnizor ceh. Avocații și familia lui au respins acuzațiile.

„A fost un calvar îngrozitor pentru un om de știință în vârstă de 72 de ani… În două luni, a fost mutat între trei închisori, a dormit pe podea și a împărțit o celulă cu 40 de deținuți”, a scris fiul lui Soldatov pe X.

Soldatov a fost transferat la un spital penitenciar luna trecută după ce a contractat o infecție pulmonară, însă starea sa nu s-a îmbunătățit prea mult, potrivit fiului său.

„Vinerea trecută, și-a pierdut cunoștința și s-a prăbușit în timpul unei vizite făcute de soția sa”, a declarat fiul lui Soldatov, adăugând că medicii închisorii l-au declarat totuși pe tatăl său „suficient de sănătos” pentru a-l transfera în săptămâna care urma înapoi într-o celulă obișnuită.

„Înțeleg ce înseamnă acest lucru: tatăl meu, deja fragil și bolnav, se va confrunta din nou cu cele mai inumane condiții. Este efectiv o condamnare la moarte pentru Alexei Soldatov”, a scris jurnalistul rus de investigație.

Procesul intentat împotriva lui Alexei Soldatov a fost inițiat în 2019 la cererea lui Andrei Lipov, șeful autorității de reglementare a internetului din Rusia, Roskomnadzor, care a avut o dispută de lungă durată cu el cu privire la proprietatea asupra domeniului .su, potrivit publicației independente Meduza.

INTERVIURILE HotNews.ro