Sari direct la conținut

Scandal după ce consilierul lui Viktor Orban a spus că Ungaria ar fi cedat în fața Rusiei, dacă ar fi fost în locul Ucrainei. Ce spune acum premierul maghiar

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Viktor Orban a declarat vineri că directorul său politic s-a exprimat ambiguu atunci când a spus că Ungaria nu ar fi luptat pentru a respinge o invazie rusă deoarece a învățat lecția după revolta eșuată din 1956, scriu Telex și Associated Press.

Consilierul politic al premierului Viktor Orban a stârnit un scandal în Ungaria, după ce a spus că țara sa nu ar fi luptat cu rușii, dacă ar fi fost în locul Ucrainei. Balázs Orbán (nicio legătură de rudenie cu șeful său) a făcut această declarație miercuri, la un podcast în care s-a exprimat pe tema războiului.

„Fiecare țară are dreptul de a-și decide propriul destin, iar liderii își asumă responsabilitatea”, a spus consilierul. El a adăugat însă că, dacă Ungaria s-ar fi aflat în aceeași situație, aceasta nu ar fi luptat împotriva agresorilor – o lecție învățată în urma propriei revolte împotriva rușilor în 1956.

„Ținând cont de ce s-a întâmplat în ’56, nu am fi făcut ceea ce a făcut președintele Zelenski acum doi ani și jumătate, pentru că a fost iresponsabil”, a declarat directorul politic al lui Viktor Orban.

„Pentru că, evident, și-a împins țara într-un război de apărare, toți acești oameni au murit, tot acest teritoriu a fost pierdut – din nou, este dreptul lor, este decizia lor suverană, au avut dreptul să o facă. Dar dacă am fi fost întrebați, nu i-am fi sfătuit să facă asta”, a spus el.

„Trebuie să fim atenți aici și trebuie să fim atenți cu viețile foarte prețioase ale maghiarilor”, a mai spus consilierul.

Politicienii din opoziție au reacționat rapid, cerând demisia directorului politic.

„Cu aceste cuvinte, Balázs Orbán a umilit memoria a mii de luptători maghiari pentru libertate, dintre care sute – spre deosebire de Balázs Orbán – au fost gata să își sacrifice viața pentru libertatea și independența țării lor”, a declarat joi liderul partidului Tisza, eurodeputatul Péter Magyar.

Liderul Coaliției Democratice de centru-stânga, fostul prim-ministru Ferenc Gyurcsány, a lansat și el critici dure, într-o postare pe Facebook: „Guvernul Orbán ar preda Ungaria rușilor fără luptă”.

Cine este Balazs Orban

Balázs Orbán este directorul politic al prim-ministrului și unul dintre cei mai apropiați consilieri ai acestuia.

El a jucat un rol esențial în elaborarea strategiei externe și interne a Ungariei și a întreținut relații strânse cu anumite segmente ale Partidului Republican din SUA care sunt aliniate cu fostul președinte Donald Trump, scrie Associated Press.

În tot acest timp, Budapesta a criticat Ucraina și a încercat să blocheze, să întârzie sau să reducă eforturile Uniunii Europene de a oferi sprijin financiar și militar Kievului și de a impune sancțiuni Moscovei.

În declarațiile sale, scrie Politico, consilierul a atins un punct sensibil din istoria Ungariei: momentul din octombrie 1956, al revoltei împotriva regimului totalitar comunist. În mai puțin de trei săptămâni, trupele sovietice au invadat țara, iar lupta pentru libertate a maghiarilor s-a soldat cu 2.700 de morți și 20.000 de răniți.

De asemenea, 176.000 de oameni au părăsit țara după ce lupta a fost pierdută. Noul regim comunist care a condus Ungaria pentru încă 33 de ani după invazia sovietică a executat 229 de civili, inclusiv pe primul ministru din timpul revoluției, Imre Nagy.

Viktor Orban vede o exprimare ambiguă

După reacțiile critice, Balázs Orbán și-a apărat declarația, spunând că „poziția Ungariei este clară: nu vedem niciun sens în războiul ruso-ucrainean”, în care sute de mii de oameni au murit „degeaba”.

Consilierul premierului a spus că cuvintele sale au fost „răstălmăcite” și a acuzat „propaganda pro-război” că încearcă să implice Ungaria în războiul din Ucraina.

Vineri, chiar premierul Viktor Orban a intervenit, susținând că aliatul său s-a exprimat neclar, scrie site-ul maghiar Telex.

„Directorul meu politic a spus-o într-un mod ambiguu, ceea ce în acest context este o greșeală, deoarece comunitatea noastră a crescut pe pământul revoluției din 1956, nu am avea comunitatea noastră dacă nu ar fi fost eroii din ’56”, a explicat premierul, potrivit căruia eroii din 1956 nu ar trebui incluși în acest subiect, ci ar trebui ținuți departe de el.

„Nu vreau ca războiul ruso-ucrainean să afecteze memoria luptătorilor pentru libertate din 1956, cărora le datorăm recunoștință”, a mai spus prim-ministrul, care a adăugat că nu are îndoieli cu privire la opiniile politice ale niciunui lider Fidesz, dar este important să nu lăsăm astfel de neînțelegeri să deraieze discuțiile semnificative.

INTERVIURILE HotNews.ro