Sari direct la conținut

Casa Verde Fotovoltaice: Fondurile pentru regiunea nord-vest s-au epuizat în mai puțin de 2 minute / Luni urmează o nouă regiune

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Zstockphotos | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice pe acoperiș, Foto: Zstockphotos | Dreamstime.com

Programul Casa Verde Fotovoltaice a început astăzi cu regiunea nord-vest, iar locuitorii din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureș s-au putut înscrie pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, începând cu ora 10:00.

Fondurile s-au epuizat încă din primele 2 minute, potrivit estimărilor HotNews.ro.

UPDATE: Informația a fost confirmată ulterior de Ministerul Mediului. „Bugetul pentru această sesiune s-a epuizat în 2 minute. 9.143 dosare înscrise”, au comunicat oficialii instituției.

  • „Doar de 2 minute au avut nevoie locuitorii din Regiunea Nord-Vest pentru a epuiza bugetul de 274.290.000 de lei alocat. Acesta a fost rezervat integral, prin înscrierea unui număr de 9.143 de persoane fizice.
  • Reacția aceasta demonstrează că a fost o decizie bună să creștem cuantumul alocării financiare de la 20.000 la 30.000 de lei pentru fiecare beneficiar și să finanţăm și acumulatori cu o capacitate de minimum cinci kilowaţi, care să asigure cel puţin o parte din energia consumată în acea gospodărie atunci când nu e soare, pe timpul nopţii sau atunci când panourile solare nu produc energie.
  • Sunt convins că și în celelalte regiuni vom păstra acelaşi trend”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Pentru regiunea nord-vest a fost disponibil un buget de 274,2 milioane de lei, bugetul total al programului fiind de 2 miliarde de lei pentru cele opt regiuni ale țării.

Programul Casa Verde Fotovoltaice continuă luni cu județele din centrul țării

Urmează ca luni, de la ora 10:00, să se deschidă înscrierile pentru românii din regiunea centru, respectiv județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, care vor avea la dispoziție 280 de milioane de lei.

Iată calendarul complet de înscrieri pentru fiecare regiune a țării:

  • 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş)
  • 30 septembrie: Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu)
  • 1 octombrie: Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui);
  • 2 octombrie: Regiunea Sud-Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea);
  • 3 octombrie: Regiunea Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman);
  • 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
  • 7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia (județele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea);
  • 8 octombrie: Regiunea Vest (județele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş).

AFM a simplificat procesul de înscriere

AFM a anunțat că a modificat aplicația de pe site, astfel încât oamenii să se poată înscrie mai ușor.

Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permițându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicația și să fie pregătiți în avans.

AFM precizează că folosirea roboților de automatizare la înscriere este interzisă, fiind pregătite o serie de măsuri specifice cum ar fi codul CAPTCHA și monitorizarea în timp real. De asemenea, se efectuează intern o serie de analize specifice care să identifice dacă s-au folosit astfel de programe informatice, după fiecare închidere de sesiune.

Instalatorii verifică documentația și pot cere clarificări, o singură dată

Solicitanții înscriși au la dispoziție 90 de zile pentru a-și alege un instalator.

Acesta verifică documentația depusă de solicitant și, în cazul în care are nevoie de clarificări, poate trimite, o singură dată, o solicitare prin intermediul aplicației AFM, la care solicitantul trebuie să răspundă în maximum 10 zile, altfel este respins.

AFM publică apoi listele cu cei admiși și cu cei respinși.

Anul acesta este pentru prima dată când românii primesc bani de la stat și pentru baterii de stocare, alături de panouri fotovoltaice. Fiecare beneficiar va primi 30.000 de lei de la AFM (față de 20.000 de lei, cât a fost anul trecut), iar bugetul total al schemei este de 2 miliarde de lei.

INTERVIURILE HotNews.ro