Sari direct la conținut

Sfaturi pentru beneficiarii Casa Verde Fotovoltaice 2024: Ce fel de panouri, invertoare și baterii să alegem / Atenție la chinezăriile care au invadat piața

HotNews.ro
Panouri solare, Foto: Shutterstock
Panouri solare, Foto: Shutterstock

Asociația Prosumatorilor din România a lansat „Ghidul noului prosumator”, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor noului program Casa Verde 2024. Potrivit specialiștilor, suma de la stat de 30.000 de lei și contribuția proprie de 3.000 de lei sunt suficiente pentru un sistem fotovoltaic de foarte bună calitate. Este recomandat să evităm utilizarea unor instalații de proastă calitate din China, care au ajuns și pe piața din România.

„APCE recomanda noilor beneficiari sa ceara instalatorilor acreditați DOAR materiale de top deoarece acest proiect este realizabil cu astfel de materiale in bugetul total de 6.000 euro + 600 euro contribuție individuală”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor.

Cei care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice pe acoperiș prin Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 au la dispoziție 30.000 de lei de la Fondul pentru Mediu și trebuie să vină cu o finanțare proprie de 10%.

Noutatea în acest an este finanțarea inclusiv a bateriilor de stocare.

„Trăim un oarecare paradox în sensul că in timp ce statul român este expert în solicitarea taxelor și impozitelor, atunci când vine vorba de oferirea de fonduri, lipsește viziunea și claritatea. Deși Programul Casa Verde 2024 are un buget de 2 miliarde de lei, acesta nu vine cu un caiet de sarcini minimal pentru instalarea unor sisteme fotovoltaice hibride de calitate”, spune Asociația Prosumatorilor.

Prețul panourilor fotovoltaice și al invertoarelor a scăzut de la an la an

În prima ediție a programului, în 2019, finanțarea oferită de stat a fost de 20.000 lei, aproximativ 4.000 euro.

  • „Din 2019 încoace, prețurile panourilor și invertoarelor au tot scăzut, coroborat cu penetrarea pieței din România a unor mărci noi din China, unele cu nume pe care nu le poți pronunța sau ține minte, pe principiul cererii și ofertei.
  • Spre exemplu, toate prețurile la panourile fotovoltaice au scăzut și cu 220%, iar acumulatorii cei mai performanți de pe piață, LIFEPO4, numai în ultimul an au avut prețuri diminuate cu 51%”, mai spun prosumatorii.

Așadar, bugetul din acest an permite achiziția unui sistem fotovoltaic hibrid de foarte bună calitate.

Componenta de stocare introduce o complexitate suplimentară în sistemele fotovoltaice hibride, de aceea beneficiarii programului trebuie să fie bine informați despre calitatea echipamentelor și serviciilor oferite de instalatori.

Spre exemplu, invertoarele și acumulatorii nu mai pot fi instalate în aer liber, iar execuția montajului trebuie să respecte standarde ridicate de siguranță și calitate.

Tipuri de invertoare care trebuie evitate

Există mai multe tipuri de invertoare hibride, dar nu toate sunt recomandabile.

  • Invertoare care au întârzieri de până la un minut în lipsa tensiunii de la rețea.
  • Invertoare care nu permit încărcarea acumulatorilor în absența rețelei, chiar și în timpul zilei.
  • Invertoare care limitează folosirea acumulatorilor la doar 20% pe zi.
  • Invertoare hibride premium, la care nu există întreruperi în lipsa rețelei, încarcă acumulatorii din panouri când avem soare și nu este limitată descărcarea bateriei (funcție off-grid real și UPS clasic).

Acumulatorii recomandați

Singura opțiune viabilă pentru acumulatori sunt cei de tip LIFePO4 (Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul.

Alte tipuri, precum cei cu plumb, acid sau gel, sunt tehnologii depășite și periculoase și nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget.

Asociația Prosumatorilor APCE a solicitat oferte din piață și a constatat că bugetul alocat este suficient pentru un sistem monofazat de 4 kW, cu un invertor hibrid premium și acumulatori de top. Prosumatorii sunt sfătuiți să ceară o ofertă premium și să nu accepte compromisuri în ceea ce privește calitatea”, se mai arată în comunicat.

Înscrierile persoanelor fizice în program vor începe pe 27 septembrie.

Înscrierea se va face ca până acum, în aplicația AFM, pe regiuni.

Anul acesta va fi doar o singură zi de înscrieri pentru fiecare regiune, nu trei ca până acum, având în vedere experiența de anul trecut când fondurile s-au epuizat din primele minute.

INTERVIURILE HotNews.ro