Sari direct la conținut

„Minciuni”: Ce spune un laureat al Premiului Turing despre promisiunile Tesla privind mașinile ce se conduc singure

HotNews.ro
„Minciuni”: Ce spune un laureat al Premiului Turing despre promisiunile Tesla privind mașinile ce se conduc singure
Yann LeCun în 2023 la Salonul Viva Technology organizat la Paris, FOTO: Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia Images

Yann LeCun, un laureat al Premiului Turing și unul dintre cei 3 cercetători supranumiți „Nașii A.I.”, sugerează că promisiunile făcute de Elon Musk privind mașinile Tesla care se conduc singure sunt minciuni, relatează futurism.com.

„Elon: ‘V-am tot mințit din nou și din nou în ultimii 8 ani despre capabilitățile Tesla de Șofat Autonom Deplin, dar voi ar trebui să credeți tot ce spun despre politică și toate celelalte lucruri’”, a scris LeCun într-un mesaj distribuit recent pe „X”, rețeaua de socializare deținută de Musk.

Mesajul scurt al lui LeCun, în care acesta parafrazează presupusa mentalitate a miliardarului sud-african, a venit la o postare în care cercetătorul a redistribuit o amplă analiză publicată de Dan O’Dowd, un antreprenor și activist din domeniul tech cunoscut pentru criticile sale la adresa lui Musk și Tesla.

„Elon Musk a promis lumii timp de 10 ani că Tesla este pe cale să rezolve autonomia. Tesla nu este nici măcar aproape. După ani de eșecuri, Musk a anunțat în 2023 Șofat Autonom Deplin Versiunea 12, despre care a promis că va fi salvatorul groaznicului proiect al Tesla de șofat autonom”, scrie Dowd în deschiderea analizei în care îl numește pe miliardarul sud-african un „șarlatan”.

„Dar după ani de dezvoltare, v12 s-a demonstrat a fi la fel de proastă ca predecesoarea sa, Versiunea 11”, a subliniat el.

„Tesla este încă incapabilă să facă Șofatul Autonom Deplin să funcționeze, în pofida unei rescrieri totale. Este clar că ei nu sunt capabili să soluționeze autonomia. Afacerea Tesla cu taxiurile robotice este moartă la sosire”, a scris Dowd la finalul analizei, referindu-se la un alt proiect promis de Musk.

Ceartă halucinantă între Elon Musk și un cunoscut cercetător

În ceea ce-l privește pe Yann LeCun, un specialist în știința calculatoarelor care în prezent predă la Institutul pentru Științe Matematice din New York și este directorul de cercetare al companiei Meta, el nu este la prima dispută cu Elon Musk.

Într-un mesaj distribuit tot pe „X” înspre sfârșitul lunii mai, LeCun a scris că oamenii ar trebui să se alăture xAI doar dacă „pot suporta un șef” care „scoate pe gură teorii ale conspirației nebunești” și vine cu afirmații exagerate despre cum lucrurile la care se lucrează „vor fi rezolvate anul viitor”.

El s-a referit la compania de cercetări în domeniul inteligenței artificiale pe care Musk a înființat-o în vara anului trecut după ce miliardarul a invitat oamenii să vină să lucreze la xAI „dacă credeți în misiunea noastră de a înțelege universul”. Musk prezintă această companie a sa drept „a treia cale” în domeniul cercetărilor privind inteligența artificială.

Când LeCun a scris că a ales să lucreze la Meta, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg, în loc să își fondeze propria companie fiindcă „sunt un om de știință, nu un om de afaceri”, Musk l-a întrebat „ce ‘știință’ ai făcut în ultimii 5 ani”. El a respins totodată drept „nimicuri” cele peste 80 de articole de specialitate pe care LeCun le-a publicat doar din 2022 încoace.

„Devii slab. Încearcă mai mult”, i-a mai scris Musk pe „X” cercetătorului, adăugând că acesta „doar urmează ordinele”, o referință probabilă la faptul că LeCun este angajatul lui Mark Zuckerberg la Meta.

Schimbul de replici a fost atât de neobișnuit încât el a fost relatat integral de cunoscuta revistă financiară Forbes.

Yann LeCun a primit Premiul Turing pentru contribuțiile sale în domeniul „Deep learning”

LeCun a primit în 2018, alături de cercetătorii Yoshua Bengio și Geoffrey Hinton, Premiul Turing pentru munca lor la tehnologia de învățare profundă structurată („deep learning”), care face parte din familia metodelor de învățare automatizată bazată pe rețele neuronale artificiale.

Cei 3 cercetători sunt numiți colocvial „Nașii A.I.” sau „Nașii Deep learning”.

Considerat „Premiul Nobel pentru informatică”, Premiul A. M. Turing este decernat anual „unei persoane alese pentru contribuțiile de natură tehnică aduse comunității informatice”, care „trebuie să aibă importanță majoră de durată în domeniul informaticii”.

Premiul este numit după Alan Mathison Turing, matematicianul britanic care este considerat de mulți oameni de știință a fi părintele informaticii teoretice și inteligenței artificiale.

INTERVIURILE HotNews.ro