Sari direct la conținut

Cea mai mare licitație pentru cloudul guvernamental a ajuns în instanță: STS contestă anularea deciziei privind câștigătorii contractului

HotNews.ro
Cea mai mare licitație pentru cloudul guvernamental a ajuns în instanță: STS contestă anularea deciziei privind câștigătorii contractului

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a atacat joi la Curtea de Apel București decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de a anula rezultatele celei mai mari achiziții pentru cloudul privat guvernamental, platforma IT care va găzdui zeci de sisteme IT publice și va furniza servicii electronice către populație până la jumătatea anului 2026.

Instanța a stabilit ca prim termen în acest dosar data de 30 octombrie 2024.

Amintim că CNSC a admis în data de 12 septembrie contestația firmei Kontron Services Romania și a dispus anularea deciziei STS privind câștigătorii licitației pentru dotarea IT a celor patru centre de date din București, Brașov, Sibiu și Timiș care vor găzdui cloudul privat guvernamental, contract estimat la peste 576 milioane de lei (fără TVA).

STS a primit șapte oferte în cadrul acestei licitații, iar în urma evaluării a stabilit drept câștigătoare oferta făcută de asocierea firmelor Metaminds și Trencadis Corp, cu un punctaj de 100 de puncte și un preț ofertat de peste 427 milioane de lei (fără TVA), la 74% din valoarea estimată de STS a acestui contract.

Despre procesul deschis la Curtea de Apel a scris în premieră vineri Financialintelligence.ro, care a prezentat și detalii din acțiunea depusă de STS în instanță.

  • „STS cere acum Curții de Apel București desființarea în integralitate a Deciziei CNSC ca fiind nelegală și netemeinică și menținerea ca fiind legale și temeinice a Raportului procedurii din 24 iulie (n.r. când a fost desemnat câștigătorul) și a tuturor actelor întocmite de Comisia de Evaluare.
  • Dacă instanța consideră netemeinice cererile de mai sus, STS vrea ca instanța, în virtutea respectării principiilor tratamentului egal și al proporționalității, să dispună ca măsurile de remediere din decizia CNSC să fie aplicate și în privința ofertei clasate pe locul 2, depusă de asocierea Kontron Services România – TAIKUN Cloud – Trend Import Export”, potrivit sursei citate.

STS mai susține că „în situația în care ar aplica în evaluarea ofertei interpretarea limitativă impusă de CNSC în decizia atacată, s-ar concluziona că nici oferta depusă de Contestator (n.r. Kontron) nu ar îndeplini cerința minimă de calificare privind experiența similară, întrucât nu toate contractele invocate de aceasta au ca obiect operaționalizarea unei platforme de cloud computing, iar fără acestea din urmă, Contestatorul nu ar îndeplini cerința minimală privind numărul de echipamente solicitate prin caietul de sarcini”, mai arată publicația.

În contestația sa, Kontron a reclamat printre altele faptul că STS a limitat accesul la documente din ofertele celorlalți participanți la licitație, pe motiv că acestea ar fi confidențiale, deși informațiile solicitate nu ar fi fost secrete tehnice sau comerciale.

Din documentele la care a avut acces, firma reclamantă a mai susținut că oferta depusă de Metaminds și Trencadis nu ar îndeplini cerințele minime de calificare privind experiența similară în furnizarea de platforme de cloud computing.

INTERVIURILE HotNews.ro