Sari direct la conținut

Ajutorul SUA pentru Ucraina este „o greșeală incredibilă” și un joc periculos cu focul nuclear, avertizează Coreea de Nord

HotNews.ro
Kim Yo Jong, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia
Kim Yo Jong, Foto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Coreea de Nord, care a fost acuzată că furnizează ilegal arme Rusiei, a declarat duminică că ajutorul militar american în valoare de 8 miliarde de dolari acordat Ucrainei este „o greșeală incredibilă” și că se joacă cu focul împotriva superputerii nucleare Rusia, informează Reuters.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat noul ajutor, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat Washingtonul, pentru a ajuta Kievul să se apere, inclusiv arme cu rază mai lungă de acțiune care îi vor spori capacitatea de a lovi Rusia de la distanțe mai sigure.

Kim Yo Jong, sora puternică a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că Washingtonul escaladează conflictul din Ucraina și conduce întreaga Europă în pragul unui război nuclear.

„Statele Unite și Occidentul nu ar trebui să respingă sau să subestimeze avertismentul serios al Rusiei”, a spus Kim într-o declarație publicată de agenția de presă de stat KCNA.

„Sunt Statele Unite și Occidentul cu adevărat capabile să facă față consecințelor în timp ce se joacă nechibzuit cu focul împotriva Rusiei, care este o superputere nucleară?”, a spus ea.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că ar putea folosi arme nucleare dacă Rusia ar fi lovită cu rachete și ar considera orice atac împotriva sa care este susținut de o putere nucleară drept un atac comun.

Ajutarea lui Zelenski să continue o aventură militară este un pariu periculos și iresponsabil, iar anunțarea noului ajutor militar în valoare de 8 miliarde de dolari a fost „o greșeală incredibilă și un act prostesc”, a spus Kim.

Kim, care deține o funcție în Partidul Muncitorilor, aflat la putere în Coreea de Nord, face adesea declarații privind poziția Phenianului în chestiuni politice și de securitate despre care se crede că sunt autorizate de liderul suprem al țării.

Coreea de Nord și Rusia și-au îmbunătățit în mod spectaculos relațiile în ultimul an, liderii lor întâlnindu-se de două ori și convenind asupra unui „parteneriat strategic cuprinzător” care include un angajament de apărare reciprocă.

Coreea de Nord a livrat Rusiei cel puțin 16 500 de containere cu arme începând cu luna septembrie a anului trecut, iar Rusia a tras rachete din aceste transporturi împotriva Ucrainei, au declarat Statele Unite.

Atât Coreea de Nord, cât și Rusia neagă orice comerț ilegal cu arme.

INTERVIURILE HotNews.ro