Sari direct la conținut

Keir Starmer, contestat dur în rândul propriului partid. Scandalul cadourilor scumpe primite ia amploare: „Nepotismul și avariția sunt ieșite din comun”

HotNews.ro
Keir Starmer, contestat dur în rândul propriului partid. Scandalul cadourilor scumpe primite ia amploare: „Nepotismul și avariția sunt ieșite din comun”
Prim-ministrul britanic Keir Starmer vorbește în cadrul unei mese rotunde, pe teme economice, înainte de a participa la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. New York, SUA, 26 septembrie 2024. FOTO: Lauren Hurley / Avalon / Profimedia

Noul guvern al prim-ministrului britanic Keir Starmer s-a confruntat sâmbătă cu prima sa demisie, când deputata Rosie Duffield a părăsit Partidul Laburist, acuzând formațiunea de „ipocrizie” din cauza acceptării unor cadouri, scrie AFP.

Într-o înverșunată scrisoare de demisie, Duffield l-a denunțat pe Keir Starmer pentru aplicarea unor politici „crude și inutile”.

„Mizeria, nepotismul și aparenta avariție sunt ieșite din comun”, a scris ea, după ce la începutul acestei luni s-a aflat că Starmer a acceptat mai mult de 100.000 de lire sterline în cadouri și ospitalitate, în timp ce guvernul tăia o plată anuală de 300 de lire sterline pentru încălzirea de iarnă care îi ajuta pe aproximativ 10 milioane de pensionari.

„Mi-e atât de rușine de ceea ce tu și cercul tău interior ați făcut pentru a păta și umili partidul nostru odată mândru”, a mai afirmat deputata.

Duffield a spus că „ipocrizia” unui lider care se bucură de haine scumpe și excursii gratuite în timp ce le cere altora să strângă cureaua este „uluitoare”.

Ea a atacat, de asemenea, decizia prim-ministrului de a menține un plafon pentru un beneficiu menit să sprijine familiile cu copii.

„Cineva cu o avere cu mult peste medie care alege să mențină limita conservatorilor, de doi copii pentru plățile de beneficii, care înrădăcinează copiii în sărăcie, acceptând în același timp, în mod inexplicabil, cadouri personale scumpe, precum costume de designer și ochelari care costă mai mult decât majoritatea acestor oameni pot înțelege – acest lucru este complet nedemn pentru cineva care deține titlul de prim-ministru laburist”, a mai scris Duffield.

Ea a precizat că, în viitor, va fi deputat independent, „ghidată de valorile mele fundamentale laburiste”.

Disputa privind cadourile primite de la donatorii bogați a aruncat deja o umbră asupra primei conferințe a Partidului Laburist, după revenirea acestuia la guvernare.

Laburiștii i-au înlăturat pe conservatori într-o victorie electorală zdrobitoare în iulie, după 14 ani în opoziție.

Dar, în loc să toasteze pentru victoria lor, în cadrul conferinței de la începutul acestei săptămâni, miniștrii s-au trezit brusc cu picioarele pe pământ și s-au confruntat cu furia sindicatelor care în mod normal îi sprijină.

Toate cadourile acceptate de Starmer au fost declarate și niciunul nu a încălcat regulile parlamentare.

Dar înregistrările arată că Starmer a acceptat mai mult de 100.000 de lire sterline (132.000 de dolari) în cadouri și gesturi de ospitalitate, începând din decembrie 2019, mai mult decât orice alt deputat.

De asemenea, s-a aflat că viceprim-ministrul Angela Rayner a acceptat o plată pentru închirierea unui apartament din New York, pentru o vacanță, și că cancelarul Rachel Reeves a acceptat îmbrăcăminte în valoare de aproximativ 7.500 de lire sterline.

Reeves și Partidul Laburist au apărat eliminarea plății de 300 de lire sterline către mulți pensionari, sumă acordată pentru a-i ajuta să își încălzească locuințele, invocând necesitatea de a umple o „gaură neagră de 22 de miliarde de lire sterline” despre care spun că a fost lăsată de conservatori.

Atacând „abordarea managerială și tehnocratică” a lui Starmer în scrisoarea ei, publicată pentru prima dată în The Sunday Times, Duffield i-a reproșat, de asemenea, lui Starmer maniera slabă de a face politică.

„Lipsa lui de instincte… politice de bază” s-a „prăbușit peste noi, ca partid, după ce am muncit atât de mult, am promis atât de multe și am așteptat 14 ani îndelungați pentru a fi mandatați de publicul britanic”, a mai acuzat ea.

Starmer a pierdut un vot simbolic la conferința Partidului Laburist, prin care i s-a cerut să revină asupra controversatei politici publice privind eliminarea ajutorului de 300 de lire.

Votul nu a fost obligatoriu, dar rezultatul său a fost totuși jenant pentru premier.

Acesta a evidențiat forța sentimentelor în rândul activiștilor și al susținătorilor sindicali.

Delegații au sprijinit la limită o moțiune sindicală care cerea anularea tăierii acestui ajutor.

„Nu înțeleg cum poate noul nostru guvern laburist să reducă alocația pentru încălzirea de iarnă pentru pensionari și să-i lase pe cei foarte bogați neatinși”, a declarat secretarul general al sindicatului Unite, Sharon Graham.

INTERVIURILE HotNews.ro