Sari direct la conținut

Patru țări europene, în clasamentul top 10 al paradisurilor fiscale din jurul lumii pentru corporații

HotNews.ro
Paradis fiscal, Foto: Sabine Thielemann / Panthermedia / Profimedia Images
Paradis fiscal, Foto: Sabine Thielemann / Panthermedia / Profimedia Images

Irlanda și Luxemburg au depășit Bahamas și ocupă pozițiile 9 și 10 în clasamentul celor mai generoase paradisuri fiscale din lume pentru corporații, întocmit de Tax Justice Network. Alte două țări europene sunt de asemenea în top, relatează Reuters.

Însă pentru Irlanda apariția pe lista primelor 10 paradisuri fiscale ale lumii pentru corporații este o premieră, ea alăturându-se astfel unui grup care include Insulele Virgine Britanice (locul 1), Singapore (5) sau Insula Jersey (8). În afară de Irlanda și Luxemburg celelalte două țări din clasamentul top 10 întocmit de Tax Justice Network sunt Elveția (4) și Olanda (7).

Tax Justice Network, o organizație neguvernamentală înregistrată la Londra, își întocmește clasamentul pe baza unui raport care ține cont de volumul de activitate financiară în diferitele țări din jurul lumii, inclusiv fluxurile monetare, precum și transparența legislativă și stimulentele fiscale oferite corporațiilor.

Organizația critică dur teritoriile de peste mări ale Marii Britanii, cum ar fi Insulele Virgine. Însă în noul său raport scoate în evidență și rolul Irlandei în Europa ca paradis fiscal pentru corporații.

Guvernul irlandez contestă faptul că țara ar fi un paradis fiscal

Noul său raport a fost publicat la scurt timp după ce Irlanda a încasat 13 miliarde de euro de la Apple sub formă de impozite restante. Guvernul irlandez, care a fost reticent să încaseze suma, a fost obligat să facă acest lucru de justiția europeană, care a concluzionat că Dublinul a oferit gigantului tech din SUA „avantaje fiscale nejustificate”.

Un purtător de cuvânt al ministerului irlandez al finanțelor a declarat însă marți, drept răspuns la raportul publicat de Tax Justice Network, că Irlanda nu este un paradis fiscal și intenționează să adopte măsuri „agresive” pentru combaterea așa-ziselor „optimizări” fiscale practicate de marile companii.

„Irlanda joacă jocul mondial al impozitelor într-o manieră foarte sofisticată. Ea vine cu un joc nou de fiecare dată când este supusă presiunilor. Irlanda râde cu gura până la urechi”, a declarat în schimb Nessa Ni Chasaide, o cercetătoare de la Universitatea Maynooth din Dublin.

Impozitele încasate de Irlanda de la corporații au cunoscut o creștere uriașă în ultimul deceniu, de la 4,4 miliarde de euro în 2015 la 29,5 miliarde anul acesta, fără a socoti suma ce urmează să o colecteze retroactiv de la Apple.

Cum arată clasamentul top 10 al paradisurilor fiscale pentru corporații întocmit de Tax Justice Network

  1. Insulele Virgine Britanice;
  2. Insulele Cayman;
  3. Bermuda;
  4. Elveția;
  5. Singapore;
  6. Hong Kong;
  7. Olanda;
  8. Jersey;
  9. Irlanda;
  10. Luxemburg.

Clasamentul este întocmit pe baza unui punctaj acordat de Tax Justice Network în funcție de criteriile pe care le include în raportul său privind paradisurile fiscale.

INTERVIURILE HotNews.ro