Sari direct la conținut

Apple pierde lupta cu instanțele UE și va trebui să returneze Irlandei 13 miliarde euro

HotNews.ro
Logo Apple, Foto: Shutterstock
Logo Apple, Foto: Shutterstock

Apple este nevoită să returneze Irlandei o sumă de 13 miliarde euro, arată o decizie a Curții de Justiție a UE, care confirmă o hotărâre din 2016, scrie CNBC. Este vorba despre „avantaje fiscale nejustificate” acordate de Irlanda companiei din Cupertino.

Curtea de justiție de la Luxemburg pune astfel capăt unei bătălii în justiție ce a durat opt ani, Apple încercând să scape cu orice preț de plata unei sume atât de mari.

Speța, care a început pe când Margrethe Vestager era comisar european pe probleme de Concurență, scoate încă o dată la iveală conflictul dintre UE și giganții americani tech, pe teme precum protecția datelor, taxe și concurență neloială.

Comisia a amendat Apple și în martie cu 1,8 miliarde euro, pentru practici anticoncurențiale în domeniul serviciilor de streaming de muzică.

Comisia Europeană ceruse în august 2016 companiei Apple să returneze Irlandei o sumă record de peste 13 miliarde de euro.

„Comisia Europeană a concluzionat că Irlanda a acordat Apple avantaje fiscale nejustificate în valoare de 13 miliarde de euro (…) Irlanda trebuie acum să recupereze impozitele neplătite de Apple pe teritoriul său între 2003 și 2014, respectiv 13 miliarde de euro, plus dobânzi”, afirma în 2016 executivul european.

INTERVIURILE HotNews.ro