Sari direct la conținut

Un IT-ist a folosit un alt cod CAEN și a plătit mai puțin la Stat. ANAF i-a trimis o notificare, dar nu a răspuns

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Un IT-ist își desfășura activitatea în anii 2021 și 2022 având ca activitate oficială „consultanță în tehnologia informației” (cod CAEN 6202), folosind o întreprindere individuală. Conform unui document aferent lunii iulie 2024, a fost verificat de ANAF.

În noiembrie 2023, Fiscul i-a trimis o notificare de conformare în Spațiul Privat Virtual (SPV) în care a fost informat că sunt unele probleme cu privire la plata impozitelor către Stat. Conform Codului de procedură fiscală, avea termen de 30 de zile ca să răspundă Fiscului.

Cum nu a răspuns, Fiscul a început în 7 martie 2024 o acțiune de verificare documentară a IT-istului respectiv.

După această dată, ANAF i-a solicitat să aducă documente și informații, iar în final IT-istul a transmis prin e-mail o scrisoare prin care a adus lămuriri cu privire la activitatea desfășurată din care a rezultat că pe lângă serviciile de consultanț, a desfășurat preponderent dezvoltare de software, pagini web și aplicații mobile.

Cu alte cuvinte, activitatea respectivă se încadra, de fapt, la codul CAEN 6201 – „activități de realizarea a softului la comandă”, care nu se regăsește în nomenclatorului activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit aprobate pentru 2021 și 2022.

Pentru acei ani, el a plătit impozit în baza normelor, ceea ce înseamnă că a virat mai puțin la Stat, deși activitatea principală era alta.

„În urma analizării înscrisurilor și a documentelor justificative transmise, organele de inspecție fiscală au constatat că activitatea contribuabilului a fost crearea și implementarea sistemelor software și a paginilor web, fapt ce a rezultat și din facturile emise către clienți”, spune documentul ANAF.

Astfel, inspectorii Fiscului au determinat venitul net anual și au recalculat impozitul pe venit aferent anilor 2021 și 2022 în sistem real pe baza evidenței contabile, stabilindu-i diferențe de plată.

ANAF nu oferă în astfel de exemple numele persoanelor ori sume pentru a păstra secretul fiscal.

Dacă nu a plătit până acum, poate beneficia de amnistia fiscală a Guvernului Ciolacu.

HotNews.ro a mai scris despre faptul că unii IT-ști folosau codul CAEN 6202 pentru a fenta Statul.

Reamintim că între timp codul CAEN pe care îl foloseau unii IT-ști ca să plătească mai puțin la Stat a fost eliminat din lista activităților pentru norme de venit de la 1 ianuarie 2024.

Vezi și: IT-știi care lucrează ca PFA, excluși de la norma de venit din 2024

INTERVIURILE HotNews.ro