Sari direct la conținut

[P] Guvernul Ciolacu extinde lista produselor importate din Ucraina doar pe bază de licență. Ouăle și carnea de păsăre, oprite să intre în țară, pentru a proteja fermierii români

[P] Guvernul Ciolacu extinde lista produselor importate din Ucraina doar pe bază de licență. Ouăle și carnea de păsăre, oprite să intre în țară, pentru a proteja fermierii români
Steag Ucraina Foto: freepik.com

Guvernul Ciolacu a răspuns rapid fermierilor și antreprenorilor români care au sesizat că produsele importate din Ucraina precum ouăle, făina sau zahărul importate din Ucraina nu sunt la același nivel de calitate ca cele din UE. În plus, acestea sunt vândute la prețuri mai mici decât cele produse în țările europene, fiind o concurență neloială produselor autohtone. Așadar, la propunerea Ministerului Agriculturii, lista produselor importante din Ucraina doar pe bază de licență a fost extinsă și cu alte produse de bază.

În şedinţa de guvern de astăzi am mai rezolvat o problemă a producătorilor români din sectorul avicol. Aceştia se confruntau cu o reală problemă din cauza importurilor de ouă şi carne de pasăre din Ucraina, la preţuri de dumping, mult sub costurile de producţie pe care le au fermierii noştri. Aşadar, am completat lista produselor care pot fi importate din Ucraina, doar pe bază de licenţă de import, cu ouă şi carne de pasăre. Am luat practic aceeaşi măsură pe care am aplicat-o cu succes în cazul importurilor de cereale, făină şi zahăr, pentru că este datoria noastră să protejăm producţia românească„, a spus ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Fermierii români, protejați de Guvernul Ciolacu

Decizia a venit după ce Guvernul a aplicat aceeași procedură pentru cerealele din Ucraina, o măsură care a scos din piață cerealele ieftine, care nu erau la standarde UE.

Costurile, bineînţeles, sunt mai mari cu 30% decât cele din Ucraina, pentru că ei nu au condiţionalităţile Uniunii Europene. Şi am luat această decizie. Dar nu am luat o decizie de interzicere, am luat o decizie de licenţiere pe aceste produse, astfel încât atunci când industria alimentară are nevoie de aceste produse iar România nu are grad de autosuficienţă de 100% în anumite perioade, să poată importa pe bază de licenţă aceste produse. (…) Acelaşi mecanism prin care l-am dat şi la cereale, la făină, la zahăr„, a mai spus Florin Barbu.

Fermierii români sunt obligați să respecte anumite standarde impuse de Uniunea Europeană, în timp ce în Ucraina nu există aceste reguli, motiv pentru care prețurile de producție sunt mai mici și cu 30%, iar aceste produse ajung pe masa românilor.

Buget record pentru agricultori

Nu este prima măsură pe care Guvernul Ciolacu o ia după declanșarea războiului din Ucraina. Însă, agricultura rămâne o prioritate pentru social-democrați și acest lucru este vizibil inclusiv prin bugetul acordat Ministerului Agriculturii, dar și prin programele de minimis pentru fermieri.

Florin Barbu a anunţat totodată că măsurile de sprijin acordate fermierilor în acest an au totalizat peste 5 miliarde de euro.

Articol susținut de PSD