Sari direct la conținut

Vor fi „consecințe dezastruoase” dacă Israelul va interzice agenției ONU pentru refugiații palestinieni să funcționeze pe teritoriul său, avertizează UE

HotNews.ro
Vor fi „consecințe dezastruoase” dacă Israelul va interzice agenției ONU pentru refugiații palestinieni să funcționeze pe teritoriul său, avertizează UE
O școală UNRWA din Gaza. Foto Profimedia

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat cu privire la „consecințele dezastruoase” în cazul în care parlamentul israelian adoptă un proiect de lege care interzice agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) să opereze în Israel, potrivit Euronews.com.

Într-un mesaj publicat sâmbătă, pe X, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar este foarte îngrijorat de consecințele pentru populația din Gaza în cazul în care Knessetul va adopta proiectul de lege.

„UE îndeamnă autoritățile israeliene să se asigure că UNRWA poate continua să își desfășoare activitatea crucială în conformitate cu mandatul său adoptat de Adunarea Generală a ONU. UNRWA furnizează servicii esențiale pentru milioane de persoane din Gaza, Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, și din întreaga regiune, inclusiv Liban, Siria și Iordania și este un pilon al stabilității regionale”, a transmis Borrell.

„UE este un susținător ferm al Organizației Națiunilor Unite și al sistemului de guvernanță globală multilateral și bazat pe reguli din care face parte UNRWA, în calitate de agenție ONU”, a mai spus șeful diplomației UE.

Comentariile lui Borell vin după ce o comisie parlamentară israeliană a aprobat, la începutul acestei săptămâni, un proiect de lege care ar interzice UNRWA să opereze pe teritoriul israelian. De asemenea, ar întrerupe contactele oficiale dintre guvernul israelian și agenția ONU.

Începând din 1949, UNRWA a fost principala organizație responsabilă de furnizarea de ajutor umanitar palestinienilor din teritoriile ocupate și de furnizarea de servicii pentru refugiații palestinieni din alte țări. Însă, de ani de zile, Israelul face lobby împotriva activității sale, susținând că organismul are legături cu grupuri teroriste.

Israelul a acuzat 12 angajați ai UNRWA de implicare în atacurile teroriste din 7 octombrie 2023. Acuzațiile au determinat inițial 16 țări să își suspende finanțarea agenției, dar ulterior majoritatea au restabilit finanțarea către UNRWA. O anchetă a ONU a constatat că nouă angajați ai UNRWA „ar putea fi” implicați în atacurile din 7 octombrie din Israel și au fost eliminaţi din agenție, potrivit Rador.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro