Sari direct la conținut

VIDEO. „Manevra bețișoarelor” reușită de Starship, nava lui Elon Musk, care nu a mai fost făcută vreodată. „Absolut uimitoare”

HotNews.ro
VIDEO. „Manevra bețișoarelor” reușită de Starship, nava lui Elon Musk, care nu a mai fost făcută vreodată. „Absolut uimitoare”
SpaceX/Profimedia

Nava spațială Starship a SpaceX a efectuat duminică al cincilea zbor de testare, în timp ce Elon Musk își continuă încercarea de a duce într-o zi astronauții pe Lună – poate chiar pe Marte, scrie BBC.

Racheta Starship a decolat de la o bază din Texas la ora locală 7:25 a.m.

În timpul acestui zbor, echipa SpaceX a încercat ceva ce nu a mai fost făcut până acum.

Spre deosebire de zborurile anterioare, atunci când propulsorul s-a scufundat în Oceanul Indian, acesta a încetinit și a coborât ușor spre rampa de lansare pentru a fi prins de o pereche de brațe mecanice uriașe – în ceea ce este cunoscut sub numele de „manevra bețișoarelor”.

În schimb, nava spațială (partea superioară) a parcurs spațiul timp de aproximativ 20 de minute înainte de a reintra în atmosferă și de a începe o traiectorie descendentă spre Oceanul Indian, unde a explodat la aterizare, scrie Politico.

Având o înălțime de 121 de metri, racheta gigantică Starship este concepută pentru a îndeplini ambiția SpaceX – și a fondatorului și directorului general Elon Musk – de a trimite oameni și provizii pe Lună și, eventual, pe Marte.

Musk a sărbătorit evenimentul pe platforma X, spunând că a fost un „mare pas spre a face viața multiplanetară”.

Momentul aterizării

Urmăriți momentul în care camera de control SpaceX a izbucnit în urale când manevra a fost finalizată cu succes, o realizare descrisă de Pallab Ghosh de la BBC drept „absolut uimitoare”.

INTERVIURILE HotNews.ro