Sari direct la conținut

VIDEO Manevrele militare chineze au înconjurat Taiwanul, forțele Taipeiului sunt în alertă maximă / Îngrijorare la Washington

HotNews.ro
VIDEO Manevrele militare chineze au înconjurat Taiwanul, forțele Taipeiului sunt în alertă maximă / Îngrijorare la Washington
Harta exercițiilor militare chineze. FOTO: Andre M Chang/ZUMA Press Wire/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un înalt oficial din domeniul securității din Taiwan a explicat pentru Reuters că forțele Beijingului se antrenează pentru blocarea porturilor taiwaneze din nordul și sudul insulei, a căilor de navigație internaționale, precum și pentru respingerea sosirii forțelor străine.

Armata chineză a lansat luni o nouă rundă de manevre militare în apropierea Taiwanului, despre care a spus că reprezintă un avertisment pentru „actele separatiste ale forțelor pentru independența Taiwanului”.

Taipeiul era deja în alertă după discursul de săptămâna trecută al președintelui Lai Ching-te, de Ziua Națională. Lai a fost aspru condamnat de Beijing după ce a declarat că China nu are dreptul să reprezinte Taiwanul – în ciuda faptului că s-a arătat deschis la cooperare bilaterală.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a declarat că exercițiile militare, intitulate „Joint Sword-2024B”, au loc în Strâmtoarea Taiwan și în zonele de la nord, sud și est de Taiwan.

„Exercițiul servește, de asemenea, ca un avertisment sever față de actele separatiste ale forțelor de independență din Taiwan. Este o operațiune legitimă și necesară pentru protejarea suveranității statului și a unității naționale”, a precizat o declarație publicată atât în chineză, cât și în engleză.

Comandamentul nu a precizat când se vor încheia exercițiile.

Un înalt oficial din domeniul securității din Taiwan, care a vorbit pentru Reuters sub rezerva anonimatului a declarat că, în opinia sa, China se antrenează pentru blocarea porturilor taiwaneze din nordul și sudul insulei și a căilor de navigație internaționale, precum și pentru respingerea sosirii forțelor străine.

Ce presupun manevrele militare

Comandamentul a publicat o hartă care arată mai multe zone din jurul Taiwanului în care au loc exercițiile – două în zona coastei de est a insulei, trei în zona coastei de vest, una la nord și trei în jurul insulelor controlate de Taiwan de lângă coasta chineză.

Navele și aeronavele chineze se apropie de Taiwan „din direcții diferite”, concentrându-se pe patrule pregătite pentru luptă maritimă și aeriană, blocarea porturilor și zonelor cheie, atacarea țintelor maritime și terestre și „impunerea superiorității cuprinzătoare”, a declarat comandamentul.

Un anunț militar a confirmat ulterior că portavionul Liaoning al Chinei și navele de sprijin operau de asemenea la est de Taiwan.

Cu toate acestea, nu au fost anunțate exerciții cu trageri reale sau zone de interdicție de zbor. În 2022, la scurt timp după ce președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, China a tras rachete pe deasupra insulei.

Presa de stat chineză a declarat că forțele Beijingului au efectuat simulări de lansări de rachete, în timp ce avioanele de vânătoare „au deschis coridoare de asalt aerian”, iar bombardierele au efectuat misiuni pe rază lungă.

Într-un videoclip de propagandă, Comandamentul Teatrului de Est a arătat o caricatură a lui Lai cu urechi ascuțite ca un diavol și avioane de luptă și nave de război în jurul insulei, înainte de a se încheia cu imaginea unui pumn transformat în ciocan și apoi o sabie îndreptată spre Taiwan.

O sursă de securitate din Taiwan a declarat că, până în prezent, nu au existat semne de lansări de rachete.

„Provocări flagrante”

Ministerul Apărării și paza de coastă din Taiwan au declarat că și-au mobilizat propriile forțe, în timp ce oficialii au declarat că Consiliul Național de Securitate al președintelui s-a reunit luni pentru a discuta situația.

Secretarul general al Consiliului Național de Securitate, Joseph Wu, a declarat că China a ignorat mesajul de bunăvoință al lui Lai.

„Folosirea forței militare pentru a amenința alte țări contravine spiritului de bază al Cartei ONU de a rezolva pașnic disputele”, a declarat el reporterilor din Taipei.

Consiliul pentru afaceri continentale al Taiwanului, care elaborează politica privind China, a declarat că ultimele jocuri de război ale Chinei și refuzul de a renunța la utilizarea forței au fost „provocări flagrante” care subminează grav pacea și stabilitatea regională.

Biroul prezidențial al Taiwanului a afirmat de asemenea că Beijingul ar trebui să recunoască existența Republicii China – numele oficial al Taiwanului – și să respecte alegerea poporului taiwanez pentru un mod de viață liber și democratic.

China ar trebui „să se abțină de la provocările militare care ar perturba status quo-ul păcii și stabilității în regiune și ar amenința libertățile democratice ale Taiwanului”, se arată în declarație.

Mesajul SUA

La Washington, oficiali din administrația președintelui american Joe Biden au declarat că monitorizează exercițiile și că nu există nicio justificare pentru acestea după discursul „de rutină” al lui Lai.

„Facem apel la RPC să acționeze cu reținere și să evite orice alte acțiuni care ar putea submina pacea și stabilitatea din strâmtoarea Taiwan și în regiunea mai largă, care este esențială pentru pacea și prosperitatea regională și o chestiune de interes internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, folosind inițialele pentru Republica Populară Chineză, numele oficial al Chinei.

Bursa de valori din Taiwan a ignorat totuși în mare măsură tensiunile, indicele de referință .TWII crescând cu 0,4% în tranzacțiile de la sfârșitul dimineții, și nu a existat niciun semn de alarmă publică.

Duminică, Taiwanul a raportat că un grup naval chinez navighează spre sudul insulei prin canalul strategic Bashi, care separă Taiwanul de Filipine și leagă Marea Chinei de Sud de Pacific.

Presa chineză de stat a publicat începând de joi o serie de articole și comentarii care denunțau discursul lui Lai, iar duminică Comandamentul Teatrului de Est a difuzat o înregistrare video în care spunea că este „pregătit pentru luptă”.

Ziarul Liberation Army Daily al armatei a scris luni că „cei care se joacă cu focul se ard!”. „Atât timp cât provocările „independenței Taiwanului” continuă, acțiunile de apărare a suveranității naționale și a integrității teritoriale nu se vor opri”, a anunțat ziarul.

China a organizat exercițiile „Joint Sword-2024A” timp de două zile în jurul Taiwanului în luna mai, la scurt timp după ce Lai a preluat funcția, spunând că acestea au fost o „pedeapsă” pentru conținutul separatist din discursul său de inaugurare.

Lai a oferit în mod repetat discuții cu China, dar a fost refuzat. El afirmă că doar poporul taiwanez își poate decide viitorul și respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului.

Alte exerciții

Exercițiile militare din largul coastelor Taiwanului nu sunt singurele în care China este implicată, luni.

În altă zonă a Pacificului, marina chineză a desfășurat exerciții militare comune cu Rusia, potrivit agenției de presă Interfax.

Potrivit agenției ruse de presă, citată de BBC, navele de război rusești și chineze au efectuat „exerciții de luptă cu trageri practice în timpul manevrelor antisubmarin și de apărare antiaeriană” în nord-vestul Oceanului Pacific.

China și Rusia au efectuat mai multe exerciții militare comune în ultimele luni, în timp ce Moscova și Beijingul încearcă să aprofundeze legăturile de securitate.

În iulie, avioanele rusești și chineze au efectuat prima lor patrulare comună cu bombardiere pe cerul din apropierea SUA.

INTERVIURILE HotNews.ro