Sari direct la conținut

Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare a sistemului de plăți BLIK România, o premieră pentru piața locală

Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare a sistemului de plăți BLIK România, o premieră pentru piața locală
Echipa R&A și Deloitte Foto: Deloitte România

Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România, compania locală înființată de furnizorul polonez de soluții inovatoare de plăți Polski Standard Płatności Sp. z o.o., care operează în Polonia sub brandul BLIK, în procesul de autorizare a sistemului de plăți BLIK România de către Banca Națională a României. Autorizația de funcționare a sistemului de plăți BLIK România, administrat de BLIK România S.A., a fost emisă de către BNR în data de 1 octombrie 2024.

BLIK este primul sistem de plăți din UE care își extinde activitatea în România și introduce pe piața locală un concept cu totul nou pentru efectuarea plăților online și nu numai, prin generarea unui cod unic de șase cifre în aplicația de mobile banking a fiecărui utilizator, care oferă utilizatorilor o alternativă sigură și rapidă la folosirea cardurilor fizice sau virtuale.

„Aș dori să mulțumesc Reff & Asociații și Deloitte România pentru sprijinul foarte important oferit pe tot parcursul procesului de autorizare, ca parte a asistenței acordate BLIK România. Obținerea autorizației de funcționare din partea BNR marchează o etapă cheie în dezvoltarea BLIK în România, una dintre cele mai importante piețe din regiunea Europei Centrale și de Est, mai ales din perspectiva creșterii comerțului electronic. Evoluția rapidă a sectorului digital și popularitatea tot mai mare a tranzacțiilor fără numerar oferă condițiile ideale pentru implementarea unei soluții inovatoare de plată precum BLIK”, a spus Ryszard Drużynski, CEO, BLIK România.

Pe parcursul întregului proces de autorizare, BLIK România a fost asistată de către echipele de avocați din Reff & Asociații și Deloitte Legal Polonia cu privire la toate aspectele juridice legate de acest proiect. De asemenea, practicile de consultanță în managementul riscului din cadrul Deloitte România și Deloitte Polonia au acoperit toate aspectele privind administrarea riscului și securitatea cibernetică.

„Obținerea autorizației de funcționare de către sistemul de plăți BLIK România reprezintă un reper pentru piața de plăți locală și un mare succes pentru echipa noastră, având în vedere gradul ridicat de complexitate a proiectului, precum și de inovație. Cerințele de reglementare aplicabile infrastructurilor pieței financiare, cum este cazul sistemului de plăți BLIK România, sunt printre cele mai complexe din sectorul financiar, astfel încât pregătirea unui dosar de autorizare atât de amplu, format din sute de documente, a necesitat o colaborare foarte strânsă între echipele noastre de avocați și consultanți din România și Polonia. Suntem recunoscători clientului nostru pentru oportunitate și încrederea acordată și îi felicit pe colegii mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă și în acest proiect provocator”, a declarat Andrei Burz-Pînzaru, Partener la Reff & Asociații | Deloitte Legal, și Liderul Departamentului Financiar-bancar.

Echipa juridică din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal a fost formată din Andrei Burz-Pînzaru, Partener, Roxana-Maria Bratosin, Managing Associate, din Departamentul Financiar-Bancar, care a coordonat întreaga echipă de proiect, Dănuț Arion, Senior Associate, din Departamentul Financiar-Bancar, precum și Fraga Varadi, Managing Associate, și Alexandru Tinică, Associate, din Departamentul Corporate M&A, care au acordat asistență cu privire aspectele societare. Echipa Deloitte România a fost formată din Andrada Tănase, Director, Cristina Tache, Manager, și Ana Ursu, Senior Consultant, din departamentul de Risc de Reglementare, și din Raluca Anton, Senior Manager, din departamentul de Securitate Cibernetică.

BLIK este un standard comun de plăți creat în 2015 în Polonia, care este accesibil în prezent aproape fiecărui client al instituțiilor financiare care oferă aplicații mobile pe piața poloneză. Acesta permite efectuarea de plăți online, la terminalele de plată tradiționale (POS) prin cod BLIK, plăți contactless, depuneri și retrageri de bani de la bancomate, precum și transferuri de bani instantanee către un număr de telefon (P2P). Dezvoltarea sistemului este gestionată de compania Polski Standard Płatności (PSP), care îmbunătățește continuu funcționalitățile BLIK pentru a oferi utilizatorilor cât mai multe opțiuni. În prezent, aproape 17 milioane de utilizatori folosesc activ BLIK.

Reff & Asociații | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societăți de avocați din România, oferă servicii ce acoperă domeniile financiar-bancar, concurență, dreptul muncii, energie și mediu, insolvență, consultanță juridică de management, litigii, drept societar, fuziuni și achiziții, sectorul public și drept imobiliar, precum și optimizarea proceselor juridice și implementarea noilor tehnologii. Firma reprezintă România în rețeaua globală Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocați în 80 de țări.

Pentru mai multe informații despre Reff & Asociații | Deloitte Legal, accesați www.reff-associates.ro. Pentru mai multe informații despre rețeaua globală Deloitte Legal, accesați secțiunea web dedicată.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

© 2024. Pentru informații, contactați Deloitte România

Articol susținut de Deloitte România