Sari direct la conținut

Florin Cîțu și Ligia Deca nu prind loc pe lista PNL la parlamentare pentru București. Unde îi trimite partidul să candideze / Sorin Cîmpeanu și Monica Anisie, pe locuri eligibile 

Florin Citu, Foto: Agerpres
Florin Citu, Foto: Agerpres

Mai multe nume importante din PNL nu prind locuri pentru alegerile parlamentare la București, ceea ce a creat o nemulțumire în partid. Printre ei se numără Florin Cîțu, fost premier și lider PNL, dar și Ligia Deca, actuala ministră a Educației. Pentru că nu sunt suficiente locuri eligibile la București, partidul îl trimite pe Cîțu să candideze la Galați, iar pe Deca la Vâlcea, au spus surse liberale pentru News.ro. 

Conducerea PNL urmează să valideze luni ultimele liste de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. 

Florin Cîțu ar urma să deschidă lista PNL pentru Senat la Galați, deși el a spus în interiorul partidului că își dorește o candidatură la București. În aceeași situație se află și Ligia Deca, o apropiată a președintelui Klaus Iohannis, care, în lipsă de locuri eligibile în Capitală, va candida la Vâlcea, deși inițial ea era vehiculată pentru o candidatură la București. Consiliera prezidențială pe probleme de sănătate Diana Păun va deschide lista PNL la Senat în Caraș-Severin. 

„Chiar dacă deschid lista în judeţele respective, nici Ligia Deca, nici Diana Păun nu sunt sigure că vor intra în Parlament. Dar la Bucureşti n-a mai fost loc, oricum filiala are un scor mic”, susţin surse din conducerea PNL, citate de News.ro. 

Candidații PNL la București 

Fostul președinte al Casei de Asigurări de Sănătate și fostul vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu, care este pus sub urmărire penală în dosarul achiziționării de vaccinuri anti-COVID, va candida pe lista PNL București pentru un loc în Camera Deputaților, conform acelorași surse citate de News.ro. 

Pe locuri eligibile la alegerile din 1 decembrie pe listele din București se află actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja (șeful PNL București), care deschide lista la Camera Deputaților. 

Se mai află pe locuri eligibile pe listele pentru București Ionuț Stroe (purtător de cuvânt al PNL, fost ministru al Tineretului și Sportului în perioada 2019-2020, în guvernul Orban), Monica Anisie (fostă ministră a Educației în Guvernul Orban), Mihai Voicu (fost deputat PNL în perioada 2016-2020) și Octavian Oprea (fost secretar general al Tineretului Național Liberal și vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, demis după ce la o întâlnire de partid cei din TNL au scandat injurii la adresa PSD). 

La Senat, lista PNL pentru București va fi deschisă de Sorin Cîmpeanu (fost ministru al Educației, care și-a dat demisia în urma unor acuzații de plagiat). Pe locul doi la Senat ar urma să se afle eurodeputatul Vlad Nistor, conform News.ro.

Termenul limită de depunere al listelor de candidați la alegerile parlamentare 2024

Joi, 17 octombrie, este termenul limită pentru depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale din țară. 

În 28 octombrie, candidaturile depuse rămân definitive, iar din 1 noiembrie începe campania electorală, conform calendarului alegerilor parlamentare 2024. 

Campania electorală se va încheia în 30 noiembrie, ora 07:00, atunci când începe și prima zi de votare în străinătate. Pe 1 decembrie se va vota în țară și va fi a doua zi de votare pentru diaspora. La ora 21:00 se încheie votul. 

INTERVIURILE HotNews.ro