Sari direct la conținut

RoPay- noua metodă de plată cu telefonul pentru care nu ai nevoie de date bancare ci folosești doar un cod QR

HotNews.ro
Plata cu telefonul. Credit: Bongkarn Thanyakij / Alamy / Alamy / Profimedia
Plata cu telefonul. Credit: Bongkarn Thanyakij / Alamy / Alamy / Profimedia

CEC Bank și Libra Bank sunt primele două bănci care au lansat serviciul de plăți instant RoPay, o alternativă la plata cu cardul, care nu necesită introducerea datelor bancare, fiind suficientă generarea de către beneficiar și scanarea de către plătitor a unui cod QR, direct din aplicația mobilă.

În stadii avansate de implementare se află și BRD Societe Generale, ING Bank România, BCR și Banca Transilvania, care vor lansa RoPay anul acesta și pe parcursul lui 2025.

Cum funcționează

Cetățeanul Ionescu îi cere prietenului său Popescu 100 de lei, bani pe care îi datora urmare a unui pariu perdut. Popescu îi generează un cod QR pentru suma de 100 de lei și îl trimite lui Ionescu. Ionescu își dă acceptul iar în 10 secunde are banii în cont.

Diferența dintre o plată pe care acum o autorizezi „expres” prin Internet banking și cea prin RoPay este că la prima ai nevoie de IBAN-ul celui căruia îi trimiți bani și practic generzi o plată. În cazul RoPay nu ai nevoie de datele bancare ale celuilalt ci doar de acceptul lui, dat prin scanarea codului QR trimis.

Cu RoPay poți solicita bani și efectua plăți, iar tranzacțiile se procesează în maximum 10 secunde, între persoane fizice aflate în proximitate.

“În urmă cu 3 ani, CEC Bank era prima instituție din România care oferea serviciul de transferuri instant către orice altă bancă din România folosind numărul de telefon ca alias, în locul IBAN-ului. Digitalizarea CEC Bank continuă și banca noastră este din nou prima instituție din România care oferă serviciul RoPay, un serviciu de plăți cu mobilul care face posibilă inițierea și încasarea facilă de plăți instant între clienții bancari (persoane fizice), prin simpla scanare a unui QR code. Clienții trebuie doar să aibă aplicația CEC app instalată pe telefonul mobil, putând să trimită și să ceară bani instant, la fel de ușor ca trimiterea unui SMS”, a declarat Mugur Podaru, director Operațiuni la Distanță în cadrul CEC Bank.

Cu noua schemă de plăți poți solicita bani unui prieten, prin simpla generare a unui cod QR din CEC app. Plătitorul trebuie doar să dețină CEC app sau aplicația de mobile banking a unei alte bănci înrolate în serviciul RoPay, să scaneze codul QR și să autorizeze efectuarea plății. Serviciul este gratuit atât pentru plătitor, cât și pentru beneficiar și este disponibil non-stop, 24/7.

RoPay a fost dezvoltat de TRANSFOND și este oferit consumatorilor finali prin intermediul aplicațiilor de mobile banking ale băncilor comerciale din România. Schema RoPay îi are drept co-administratori pe Asociația Română a Băncilor și TRANSFOND, care este și furnizor al infrastructurii centrale a Serviciului RoPay (MPS).

TRANSFOND, Asociația Română a Băncilor și comunitatea bancară din România anunță că noul sistem RoPay se va operaționaliza începând de astăzi și va permite utilizatorilor plata instant cu mobilul în conformitate cu Schema națională de plăți.

Dezvoltat de către TRANSFOND, RoPay este serviciul de inițiere plăți instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul A2A, (”account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias (”proxy”) pentru IBAN. Fiecare bancă sau comerciant poate implementa unul sau mai multe tipuri de plată RoPay, în funcție de propria strategie. Serviciul RoPay intră în producție treptat, pe măsură ce băncile participante introduc noi funcționalități și acoperă noi situații de utilizare, iar utilizatorii se familiarizează cu serviciul. Prima utilizare disponibilă este pentru plăți P2P (”person-to-person”) în proximitate.

Pentru a utiliza RoPay, este nevoie ca atât plătitorul, cât și beneficiarul să aibă instalate aplicațiile de mobile banking ale băncilor unde dețin conturile, iar băncile lor să ofere serviciul. Plățile sunt procesate instant, în mai puțin de 10 secunde, la cele mai înalte standarde de securitate, asigurându-se protecția datelor și tranzacțiilor. Prin RoPay poți plăti unui prieten sau poți să-i soliciți bani, vei putea plăti pentru cumpărăturile online sau la POS la supermarket, vei putea plăti vânzătorului din piață sau vei putea să-ți achiți biletul de autobuz sau facturile de utilități – acestea fiind doar câteva cazuri de utilizare ale serviciului, posibil de implementat de către bănci și comercianți.

„RoPay urmărește să transforme plățile în România, fiind o nouă modalitate de plată dezvoltată împreună cu sistemul bancar românesc, permitând iniţierea plăţilor fie între persoane, fie între acestea și comercianți, atât în mediul online, cât și în mediul fizic, cu ajutorul telefonului mobil. RoPay este o alternativă la cash sau la plăţile cu cardul, care ţine pasul cu inovaţiile tehnologice, clientul final fiind cel care alege, în cele din urmă, cum doreşte să efectueze plata, în funcţie de preferinţele sale. De asemenea, serviciul facilitează plățile între persoane fizice, oferind un mod rapid, simplu și gratuit pentru acestea. Standardizarea prin Schema RoPay asigură interoperabilitate și simplitate pentru consumatori, bănci, procesatori de plăți și comercianți. Pe termen scurt sau mediu, se așteaptă ca toate băncile să ofere acest serviciu, făcându-l accesibil tuturor clienților din România.” – a declarat Sabin Carantină, Director General al TRANSFOND.

„Viziunea pentru plățile de retail elaborată de Asociația Română a Băncilor devine realitate prin implementarea serviciului RoPay, aliniindu-se astfel la tendințele și reglementările europene în materie. Serviciul RoPay, care este un produs național, aduce plus valoare consumatorului prin beneficii ce se diferențiază de alte opțiuni de plăți, prin viteză, costuri mai reduse și disponibilitate continuă. Adoptarea acestor tehnologii digitale inovative în serviciile financiar-bancare naționale adresează un orizont de așteptare și cerințele consumatorilor privind simplificarea accesului la operațiuni bancare, cu asigurarea securității tranzacțiilor, datelor și fondurilor”, a subliniat Bogdan Neacșu, Președinte Asociația Română a Băncilor.

INTERVIURILE HotNews.ro