Sari direct la conținut

VIDEO Donald Trump spune că revoltele din 6 ianuarie de la Capitoliu, în care au murit oameni, au fost o „zi a iubirii”

HotNews.ro
VIDEO Donald Trump spune că revoltele din 6 ianuarie de la Capitoliu, în care au murit oameni, au fost o „zi a iubirii”
Donald Trump la un miting electoral, FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Fostul preşedinte Donald Trump, care candidează din partea republicanilor pentru un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, a descris miercuri asaltul asupra Capitoliului, de pe 6 ianuarie 2021, când mii de susținători ai săi au încercat să oprească certificarea oficială a înfrângerii sale în fața democratului Joe Biden, drept „o zi a iubirii”, relatează The Guardian. Asta deși patru persoane au murit în ziua atacului, iar un polițist de la Capitoliu a murit a doua zi după ce a înfruntat protestatarii furioși.

În timpul unei întâlniri cu votanții latino, găzduită de reţeaua de televiziune în limba spaniolă Univision, un participant i-a spus lui Trump că doreşte să îi ofere fostului preşedinte american o şansă de a-i „recâştiga votul”, având în vedere îngrijorările sale cu privire la revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, potrivit News.ro.

Mii de susţinători ai lui Trump au atacat în acea zi Capitoliul din Washington DC – sediul Congresului SUA – provocând pagube de milioane de dolari. Patru persoane au murit în ziua atacului, iar un agent de poliţie de la Capitoliu care a stat în calea protestatarilor a murit a doua zi.

La evenimentul electoral din Miami, Trump a dat un răspuns lung în care a descris 6 ianuarie 2021 drept o „zi a iubirii” şi a spus că foştii oficiali ai administraţiei care s-au întors împotriva sa erau supăraţi că fuseseră concediaţi.

„Sper că într-o zi poate vom primi votul vostru”, a spus Trump în timp ce îşi încheia intervenţia. „Se pare că poate nu o voi face, dar şi asta este în regulă”, a adăugat el.

„Nu erau arme acolo. Noi nu aveam arme. Ceilalți aveau arme, dar noi nu aveam arme(…) Dar asta a fost o zi a iubirii.”

Trump a susţinut, de asemenea, afirmaţiile dezminţite potrivit cărora imigranţii din Ohio au mâncat animale de companie, spunând alegătorilor latino-americani că el „a spus doar ceea ce s-a relatat”.

În ultimele săptămâni, Trump a amplificat o afirmaţie falsă care a devenit virală, conform căreia imigranţii haitieni din Springfield, Ohio, furau animalele de companie ale locuitorilor sau luau animale sălbatice din parcuri pentru a le mânca. Nu au existat informaţii credibile conform cărora haitienii ar fi mâncat animale de companie, iar oficialii din Ohio – inclusiv republicani – au declarat în mod repetat că povestea este falsă.

INTERVIURILE HotNews.ro