Sari direct la conținut

CAS și CASS, impuse din oficiu pentru cei care nu au depus Declarația unică 2024 / Ordinul ANAF, în Monitorul Oficial

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

ANAF va trimite persoanelor fizice care nu au depus Declarația unică 2024 pentru veniturile anului 2023 o notificare privind nedeclararea contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Acea notificare va fi trimisă și către cei care au completat greșit Formularul 212.

Este vorba despre românii care au avut venituri din activități independente, investiții, chirii etc.

Persoanele care primesc acel document vor fi informate că au realizat venituri peste anumite plafoane. În acel document scrie să vă prezentați la sediu, în termen de 10 zile, în vederea audierii la adresa comunicată.

Plafoanele utilizate la stabilirea contribuției de asigurări sociale sunt de 12, respectiv 24 salarii minime brute pe ţară, iar pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate sunt de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară.

Dacă primești această decizie, trebuie să știi că:

  • dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 – 15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare;
  • dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 – 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.

Pentru contribuţiile anuale datorate se vor calcula dobânzi și penalități.

Depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru obligaţiile stabilite din oficiu, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei, conduce la desfiinţarea deciziei de impunere din oficiu.

INTERVIURILE HotNews.ro