Sari direct la conținut

Atac puternic al Israelului în Beirut / Cel puțin 4 persoane au murit după ce IDF a lovit în apropierea unui spital / Armata israeliană a acuzat Hezbollah că ascunde milioane de dolari într-un buncăr contruit sub un spital

HotNews.ro
atac israelian in apropierea unui spital din Beirut / FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
atac israelian in apropierea unui spital din Beirut / FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Israelul a lovit în apropierea Spitalului Universitar Rafik Hariri din Beirut luni seara. Cel puțin patru persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite în urma unei atacului israelian asupra unui cartier din Beirut, lângă principalul spital guvernamental din capitală, scrie Reuters.

Ministerul Sănătăţii din Liban a anunţat că patru persoane, inclusiv un copil, au fost ucise luni seară în atacurile israeliene în apropierea celui mai mare spital public din ţară, în apropiere de suburbiile sudice ale Beirutului.

„Atacul inamicului israelian din apropierea spitalului Hariri a ucis, într-un bilanț preliminar, patru persoane, inclusiv un copil, și a rănit 24”, a spus ministerul, adăugând că a provocat „daune semnificative spitalului”.

Atacul vine după ce  IDF a cerut locuitorilor din mai multe clădiri de lângă un spital din suburbiile de sud al Beirutului să evacueze zona.

„Vă aflați în apropierea unor facilități și interese aparținând Hezbollah-ului, pe care armata israeliană le va viza în viitorul apropiat”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, într-o postare pe X.

IDF acuză că Hezbollah are un buncăr sub spitalul Al-Sahel

„Una dintre țintele noastre prioritare a fost un seif subteran care conținea zeci de milioane de dolari în numerar și aur. Banii au fost folosiți pentru a finanța atacurile Hezbollah împotriva Israelului”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, subliniind că buncărul a fost „localizat în mod deliberat sub o clădire rezidențială”, fără a preciza unde era exact, potrivit AFP.

Amiralul Hagari a menționat și un al doilea buncăr plin cu dolari și aur în Beirut, care nu a fost vizat de atacurile aeriene deoarece, potrivit acestuia, se afla sub spitalul Al-Sahel, în centrul capitalei libaneze.

Fadi Alameh, un parlamentar libanez din partidul Mișcarea șiită Amal și directorul spitalului în cauză, Al-Sahel, a declarat pentru Reuters că Israelul face afirmații false și calomnioase și a cerut Armatei Libaneze să viziteze și să arate că nu sunt decât săli de operație, pacienți și o morgă.

Alameh a spus că spitalul este evacuat.

Reuters nu a putut verifica în mod independent detaliile furnizate de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, despre care a spus că au fost colectate de serviciile secrete israeliene de ani de zile.

Hagari a spus că fostul lider al Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, pe care Israelul l-a ucis luna trecută, a construit buncărul care a fost proiectat pentru a sta acolo pe perioade lungi. 

„Există sute de milioane de dolari în numerar și aur în interiorul buncărului chiar acum. Fac apel la guvernul libanez, autoritățile libaneze și organizațiile internaționale – să nu permită Hezbollah să folosească banii pentru teroare și să atace Israelul”, a spus Hagari, potrivit căruia forțele aeriene israeliene monitorizează complexul.

INTERVIURILE HotNews.ro