Sari direct la conținut

Așteptările unui expert pentru 2025: Creștere TVA, a impozitului pe dividende la 16% și a impozitului pe venit la 16%

HotNews.ro
Așteptările unui expert pentru 2025: Creștere TVA, a impozitului pe dividende la 16% și a impozitului pe venit la 16%
Bancnote de 100 lei și 100 euro Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

O speculație pe care am auzit-o, neoficial, din partea coaliției de Guvernare, este să fie crescută TVA cu 1-2 puncte procentuale, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică.

„E cea mai eficientă măsură pe care Guvernul poate să aducă bani la bugetul de Stat. Se ridică cota de TVA, iar în data de 25 a lunii următoare deja încasările curg. E o măsură brutală la care ne punem întrebarea: cum o să influențeze inflația? O să fie împinsă în sus?”, a afirmat reprezentantul EY.

Potrivit acestuia, un alt lucru care se poate face cu TVA este de eliminare a cotelor diferențiate sau de redus aplicabilitatea lor și a încadra mai multe produse în cota de 19%.

„Ar impacta mai multe industrii și populația. Din 2025, asta ar fi din categoria „easy money”. Nici asta nu trebuie exclusă”, a arătat Alex Milcev.

El se așteaptă ca în cazul cotei unice, aceasta să fie majorată la 16% în 2025 (de la 10%), iar impozitul pe dividende de la 8% la 16%.

Dacă ar fi să pună un pariu, spune Milcev, ar miza pe modificări în zona TVA, „e foarte ușor de făcut”, și a impozitului pe venit.

INTERVIURILE HotNews.ro