Sari direct la conținut

VIDEO „Coșul de cumpărături zburător” a fost inventat în Coreea de Sud

HotNews.ro
VIDEO „Coșul de cumpărături zburător” a fost inventat în Coreea de Sud
Drona „Palletrone” a fost dezvoltată de oameni de știință de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie din Seul, FOTO: JLPPA / Bestimage / Profimedia

Cercetătorii din Coreea de Sud au dezvoltat o dronă zburătoare de transport care folosește mai multe rotoare flexibile pentru a se autocorecta și menține un curs stabil în timpul zborului. Oamenii de știință spun că este un „coș de cumpărături zburător” care poate fi folosit pentru a căra ușor bunuri pe scări și teren denivelat, relatează Reuters.

Prototipul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie din Seul, ea având o platformă pentru marfă montată în vârful unei drone cu mai multe rotoare. Drona este manipulată de o persoană prin aplicarea ușoară de forță în timp ce este în zbor.

Membri ai echipei de cercetători care a dezvoltat-o au demonstrat cum funcționează cu ajutorul unui mâner asemănător celui montat pe coșurile de cumpărături ale supermarketurilor.

Pentru a-și menține echilibrul în zbor drona folosește un algoritm ce estimează centrul său de greutate. Pentru a transporta obiecte și bunuri deasupra scărilor sau pe teren denivelat drona răspunde controlului uman cu ceea ce creatorii săi descriu drept o „tehnică de interacțiune om-robot”. Aceasta anticipează intențiile operatorului uman pentru a asigura o survolare „lină”, potrivit profesorului Lee Seung-jae.

Însă obiectivul mai important al echipei conduse de Lee nu a fost dezvoltarea unui cărucior de cumpărături care să fie utilizat pe trepte, ci dezvoltarea unei drone cu stabilitate orizontală fiabilă, care să nu se încline sau să se răstoarne.

Aplicațiile comerciale ale dronei sunt deocamdată limitate, dar cercetătorii speră la mai mult


„Drona Palletrone poate fi mai mult decât un coș de cumpărături zburător”, a declarat profesorul Lee pentru Reuters, referindu-se la numele preliminar dat de echipa sa prototipului.

Cercetătorii sud-coreeni au testat platforma pentru a transporta obiecte cu o masă de până la 3 kilograme și recunosc că aplicațiile comerciale ale acesteia sunt deocamdată limitate. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că obiecte atât de ușoare pot fi cărate fără dificultate de oameni.

Însă profesorul Lee afirmă totodată că mecanismul care permite dronei să își schimbe direcția fără să se încline și să își mențină aceeași distanță față de sol este util în cazul livrării unor încărcături fragile sau sensibile.

Cercetătorii sud-coreeni spun de asemenea că urmează să exploreze potențialul sistemului lor pentru așa-zisele „robotaxiuri” precum cel dezvăluit de Tesla chiar luna aceasta. O altă posibilitate este ca sistemul să fie folosit în viitor pentru drone de „reîncărcare”, care să schimbe bateriile unor aeronave fără pilot mai mari, în zbor.

Dronele cu rotoare sunt inerent mai limitate în ceea ce privește viteza și distanța pe care o pot parcurge comparativ cu cele cu aripi fixe, însă au un control și o manevrabilitate mai bună. Un alt atu este că acestea pot survola solul în zbor, menținând o distanță egală față de acesta.

Ele au fost folosite în ultimii ani pentru a livra anumite mărfuri, hrană și provizii medicale, însă aplicațiile lor comerciale au fost limitate în mare parte din cauza faptului că nu este practic să mărești dimensiunea bateriei pentru a transporta o încărcătură mai grea pe o distanță mai mare.

INTERVIURILE HotNews.ro