Sari direct la conținut

Toate companiile de petrol, gaze și carburanți vor plăti supraimpozitul de 0,5% din cifra de afaceri

HotNews.ro
Sonda petrol, Foto: Mihai Neacsu / Dreamstime.com
Sonda petrol, Foto: Mihai Neacsu / Dreamstime.com

Camera Deputaților a aprobat o modificare a Codului fiscal prin care toate companiile de petrol, gaze și carburanți din România vor plăti anul viitor un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri, nu doar cele cu un rulaj de peste 50 de milioane de euro, cum era până acum.

Informația a fost publicată inițial de publicația profit.ro.

Inițiatorii acestei modificări legislative, un deputat de la PSD și doi de la minorități, susțin că pragul de 50 de milioane de euro prevăzut până acum în legislație crea discriminare în piață între jucătorii mari din acest domeniu și cei mici sau nou intrați pe piață.

Tot ei arată, în expunerea de motive, că jucătorii cu afaceri de peste 50 de milioane de euro își împart businessul în mai multe firme mai mici pentru a evita plata acestei taxe, ceea ce este legal, însă aduce prejudicii bugetului de stat.

  • „În aceste condiții, este imperativ a fi introduse măsuri pentru stoparea unor astfel de practici neconcurențiale și eliminarea riscurilor de dezechilibre la nivel național a sectorului de petrol și gaze naturale, ce ar putea aduce atingere inclusiv asupra măsurilor de siguranță energetică la nivelul României.
  • Prin măsurile propuse se urmărește crearea unui cadru unitar echilibrat pentru toți jucătorii de pe piața de petrol și gaze ce activează pe piața românească, printr-un comportament fiscal care să se dezvolte într-un mediu concurențial real și care să nu permită existența unor standarde duble între aceiași jucători ce activează pe aceeași piață”, spun inițiatorii.

Legislația prevede că acest impozit suplimentar va fi plătit doar în 2024 și 2025.

Cele mai mari companii din domeniu sunt OMV Petrom, Romgaz, Black Sea Oil and Gas, Rompetrol și Lukoil.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro