Sari direct la conținut

Enery inaugurează parcul fotovoltaic de la Sărmășag, Sălaj 

Enery inaugurează parcul fotovoltaic de la Sărmășag, Sălaj 

Enery anunță inaugurarea oficială a celui mai nou parc fotovoltaic al companiei, în localitatea Sărmășag din județul Sălaj. Cu o capacitate instalată de 51,4 MWp, parcul fotovoltaic de la Sărmășag urmează să genereze anual 64,8 GWh de energie curată, alimentând echivalentul a 38.270 de gospodării și contribuind la o reducere semnificativă a emisiilor de CO2, cu 16.208 tone anual.

O caracteristică cheie a parcului este sistemul său de stocare a energiei cu baterii de 22 MWh (BESS), care va fi pe deplin operațional până la sfârșitul anului. Sistemul include 11 containere, fiecare cu o capacitate de 2 MWh, împreună cu un transformator dedicat, oferind stabilitate și flexibilitate rețelei de energie.

La eveniment au participat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Mircea Man, primarul localității Sărmășag, Attila Janos Dombi, Richard Koenig, Chief Executive Officer al Enery, și Lukas Nemec, Chief Operations Officer al Enery. 


Parcul fotovoltaic inaugurat astăzi va furniza către Ursus Breweries, parte a Asahi Europe & International (AEI), energie verde printr-un Acord Virtual de Achiziție de Energie (vPPA) pe termen lung. Energia regenerabilă generată de centrala din Sărmășag va alimenta producția de bere Ursus din România, susținând obiectivul mai larg de sustenabilitate al Asahi Europe & International de a atinge 100% electricitate verde până în 2025 și neutralitate în emisiile de carbon în toate fabricile de bere europene până în 2030.”

Acesta este al treilea acord de furnizare de energie din surse regenerabile între Enery și fabricile de bere din cadrul grupului Asahi din Europa Centrală și de Est. Parteneriatul exemplifică modul în care întreprinderile pot colabora pentru a-și îndeplini obiectivele de durabilitate, contribuind în același timp la decarbonizarea mai largă a regiunii.

Proiectul a fost finanțat cu succes de UniCredit Bank România, care a oferit un pachet de finanțare total de 39,3 milioane de euro. Această finanțare a sprijinit construcția parcului fotovoltaic de la Sărmășag și marchează al doilea proiect de anvergură din Europa de Sud-Est pe care Enery l-a dezvoltat cu sprijinul UniCredit.

„Inaugurarea centralei fotovoltaice de la Sărmășag marchează o realizare semnificativă, nu numai pentru compania Enery, ci și pentru progresul României către un viitor energetic durabil. Acest proiect reflectă dedicarea noastră de a crea soluții de impact, pe termen lung, în colaborare cu parteneri vizionari precum Asahi Europe & International. Împreună, nu doar alimentăm afacerile cu energie regenerabilă, dar contribuim și la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea unui viitor mai curat și mai durabil pentru generațiile viitoare. Este deopotrivă un proiect important și o dovadă a schimbării pozitive pe care o putem realiza când liderii din industrie se unesc în jurul unei viziuni comune pentru planetă”, a declarat Lukas Nemec, Chief Operations Officer Enery.

Despre Enery

Enery este un furnizor independent de energie regenerabilă, dedicat furnizării de energie verde fiabilă, accesibilă și pe termen lung tuturor clienților săi.  Cu un portofoliu diversificat de producție care generează în prezent aproape 700 GWh de electricitate curată, dintr-o capacitate instalată de 490 MW, și care alimentează echivalentul a 277.706 gospodării, Enery se află în fruntea tranziției către energie durabilă în regiunea CEE. Planurile ambițioase ale companiei includ proiecte de dezvoltare de peste 8 GW, aflate în derulare în 11 țări. Cu o echipă diversă și multidisciplinară formată din 30 de naționalități, Enery se concentrează pe dezvoltarea, construirea și operarea proiectelor de energie regenerabilă, integrând în același timp factorii de mediu, sociali și de guvernanță (ESG) în fiecare aspect al operațiunilor sale.


Articol susținut de Enery