Sari direct la conținut

Ministrul Ivan, despre provocările Inteligenței Artificiale: 3 din 10 funcționari publici vor ieși la pensie în următorii 3 ani / Deputat: „Nu a dispărut poșta pentru că a apărut e-mailul”

HotNews.ro
Inteligență artificială , Foto: © BiancoBlue | Dreamstime.com
Inteligență artificială , Foto: © BiancoBlue | Dreamstime.com

„În momentul de față, faptul că media de vârstă în administrația publică este de 50 de ani, faptul că în 3 ani, conform Institutului Național de Statistică, 33% dintre funcționarii publici vor ajunge la pensie creează o oportunitate pentru ca tehnologia de Inteligență Artificială să fie implementată și să aducă un plus pentru tot ce înseamnă ecosistem public”, a declarat joi ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Precizările ministrului au fost făcute cu ocazia lansării unui studiu privind oportunitatea adoptării IA în administrația publică din România, realizat de Implement Consulting Group la iniţiativa Google.

„Inteligența Artificială nu e un bau-bau”

Ministrul a subliniat însă că adoptarea soluțiilor de Inteligență Artificială nu va însemna pierderea locurilor de muncă, ci înlocuirea unor procese repetitive cu software-uri care pot face respectivele sarcini automat.

  • „De exemplu, în zona financiar-contabilă, nu ai nevoie neapărat de cineva care să stea într-un excel să-ți calculeze cât ai stat la serviciu, ori care e gradul de încadrare în școli, se pot face automat cu un software. În același timp persoana respectiva este evident ca poate să facă și altceva. Vorbim despre practică în sine, nu despre joburi.
  • În privința taxelor și impozitelor, în clipa în care vei începe să dai opțiuni online, iar în acest an au crescut colectările doar din plățile pe Ghiseul.ro cu 800 milioane de euro față de anul trecut, vei mai avea doar 20 de oameni la ghișeu. Vei avea timp mai mult pentru ei și vei avea timp să mai faci și altceva în administrație. Deci nu e un bau-bau pentru oameni”, a spus ministrul PSD al Digitalizării.

Președinte Comisia IT din Camera Deputaților: Nu a disparut poșta, pentru că a apărut emailul

Ideea că funcționarii publici nu-și vor pierde locurile de muncă, ci vor trebui să facă altceva a fost susținută și de Sorin-Dan Moldovan, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților.

  • „Funcțonarii care erau până la momentul respectiv (n.a al adoptării soluțiilor de IA) la ghișeu vor fi repartizați să facă altceva.
  • Frica aceasta e naturală. La fel a fost și când a apărut internetul. Nu au disparut joburi pentru că a apărut internetul.
  • Nu a dispărut poșta, pentru că a apărut emailul. Nu cred că vor dispărea locuri de muncă, ci taskurile da, funcționarii publici vor face altceva”, a declarat deputatul Sorin-Dan Moldovan.

Zeci de mii de funcționari vor trebui să facă altceva odată cu adoptarea IA în administrația publică

8% dintre locurile de muncă din administrația publică din România pot beneficia de automatizarea prin soluții de Inteligență Artificială (AI) a peste jumătate din sarcinile curente, eliberând astfel timp pentru activități cu valoare adăugată mai mare, arată un studiu realizat la inițiativa Google.

Este vorba de peste 30.000 de locuri de muncă, dar atât autoritățile, cât și realizatorii studiului spun că nu vor fi desființate locuri de muncă, ci doar sarcini/taskuri.

  • „Vorbim de 8% dintre taskurile (n.a sarcini de lucru) din administrația publică care pot fi înlocuite de Inteligența Artificială, nu de joburi. Și când se va întâmpla aceasta vom avea noi sarcini, iar funcționarii vor lucra mai rapid cu abilități și nivel de eficiență mai mare.
  • Între timp AI trebuie antrenată, calibrată și trebuie să gestionăm și riscurile folosirii AI”, a declarat Nanna Bjørner, partener Implement Consulting Group.

Aproape 70% dintre funcțiile publice ar putea beneficia de automatizarea oferită de instrumentele AI

Un procent de 69% dintre locurile de muncă din administrația publică românească au potențialul de a utiliza inteligența artificială generativă în operațiunile derulate, ceea ce va crește eficiența și va permite angajaților să se concentreze pe rezolvarea problemelor complexe, se arată în concluziile raportului.

În plus, 8% dintre locurile de muncă pot beneficia de automatizarea prin AI a peste jumătate din sarcinile curente, eliberând astfel timp pentru activități cu valoare adăugată mai mare.

În același timp, 24% dintre locurile de muncă din sectorul public, respectiv cele care implică în principal interacțiuni directe cu oamenii sau sarcini fizice, vor rămâne neschimbate din cauza potențialului redus de utilizare a AI.

54% dintre funcționarii publici spun că folosesc intrumente AI

Studiul mai arată că o parte dintre angajații din administrația publică din România folosesc inteligența artificială generativă, însă este mai mult o opțiune personală de utilizare a tehnologiei, întrucât adopția la nivelul instituțiilor rămâne încă la un nivel incipient.

Datele unui sondaj realizat în rândul angajaților din administrația publică din România indică faptul că 54% dintre ei folosesc instrumente AI, în timp ce doar 23% dintre instituțiile din instituțiile din care fac parte au investit în soluții AI.

Principalele bariere în adopția inteligenței artificiale, menționate de către cei din sectorul public, sunt lipsa competențelor în utilizarea instrumentelor AI, costul acestor instrumente și îngrijorările privind securitatea.

660 milioane euro, valoare adăugată în următorii 10 ani

Inteligența artificială generativă poate aduce beneficii la toate nivelurile administrației publice din România. Raportul estimează valoarea acestor beneficii la 660 milioane de euro, reprezentând potențialul de creștere a valorii adăugate brute la finalul unei perioade de 10 ani.

Acest potențial poate fi atins în urma creșterilor de productivitate a muncii în sectorul public pe care le va aduce o adoptare pe scară largă a AI-ului, prin îmbunătățirea calității și vitezei serviciilor publice, precum și realocarea de resurse către operațiuni cu valoare ridicată.

Inteligența artificială are potențialul de a îmbunătăți majoritatea funcțiilor din administrația publică, de la cele interne până la cele care interacționează direct cu cetățenii.

Sursa foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro