Sari direct la conținut

Prim-ministrul aflat în închisoare pentru o fraudă de 4,5 miliarde de dolari își cere scuze, dar spune că n-a știut nimic: „Mă doare în fiecare zi”

HotNews.ro
Prim-ministrul aflat în închisoare pentru o fraudă de 4,5 miliarde de dolari își cere scuze, dar spune că n-a știut nimic: „Mă doare în fiecare zi”
Najib Razak a fost condamnat la 12 ani de închisoare, dar sentința i-a fost redusă la jumătate, FOTO: Xinhua News / Profimedia Images

Fostul prim-ministru al Malaeziei Najib Razak, aflat în închisoare pentru o fraudă uriașă cu fonduri publice în timpul mandatului său, și-a cerut scuze miercuri pentru „gestionarea defectuoasă” a scandalului financiar 1MDB, dar a insistat că nu a avut cunoștință despre transferurile ilegale din fondul de stat acum desființat, relatează Reuters.

1Malaysia Development Berhad (1MDB), un fond suveran co-fondat de Najib în 2009, în timpul mandatului său de premier, a fost investigat pentru corupție în cel puțin șase țări, din cauza deturnării de cel puțin 4,5 miliarde de dolari din bani publici. Faptele au fost comise de către oficiali de rang înalt ai fondului și asociații lor.

În 2022, instanța supremă a Malaeziei a menținut un verdict de vinovăție împotriva lui Najib pentru corupție și spălare de bani, pentru primirea ilegală a aproximativ 10 milioane de dolari de la SRC International, o fostă divizie a 1MDB.

Prim-ministrul a fost condamnat la 12 ani de închisoare, însă sentința a fost redusă ulterior la jumătate de o comisie de grațieri condusă de fostul rege al Malaeziei.

Najib, acum în vârstă de 71 de ani, a negat constant că ar fi comis vreo infracțiune și, miercuri, și-a exprimat regretul cu privire la scandalul 1MDB într-o scrisoare citită la o conferință de presă de fiul său, Mohamad Nizar Mohd Najib.

„Mă doare în fiecare zi să știu că dezastrul 1MDB s-a petrecut în timpul mandatului meu ca ministru de finanțe și prim-ministru”, a spus fostul premier, conform scrisorii.

„Pentru asta, aș dori să îmi cer scuze necondiționat poporului malaezian”, a mai spus acesta.

Fostul premier spune că a fost îngrijorat de implicațiile diplomatice ale fraudei

Najib a declarat de asemenea că, deși a inițiat investigații în legătură cu 1MDB, ar fi trebuit să acționeze diferit când au apărut primele semne de întrebare legate de tranzacțiile fondului. El a spus însă că preocupările sale de atunci erau mai degrabă legate de situația financiară a fondului și de riscurile diplomatice pe care scandalul le-ar fi generat.

Anchetatorii anticorupție din Malaezia au afirmat anterior că investigațiile lor asupra 1MDB, pe parcursul mandatului lui Najib, au fost blocate, cu martori care dispăreau și amenințări cu moartea la adresa lor.

Declarația lui Najib vine la doar câteva zile după ce guvernul malaezian a anunțat că va propune o nouă lege care să permită arestul la domiciliu ca pedeapsă alternativă pentru anumite infracțiuni.

Najib face presiuni pentru a-și executa restul pedepsei acasă și presează guvernul să confirme existența unui ordin regal despre care spune că a fost inclus în grațiere și care ar fi recomandat arestul la domiciliu pentru el.

Najib a declarat că este încă „în șoc profund” și regretă scandalul 1MDB, dar își menține nevinovăția, invocând informații din presă care susțin că omul de afaceri fugar Jho Low și doi directori ai companiei petroliere saudite Petrosaudi au conspirat pentru a deturna fonduri fără știrea sa.

Procurorii spun că Najib a încasat personal peste un miliard de dolari din schema de deturnare a fondurilor publice

Low este acuzat în Statele Unite și Malaezia pentru rolul său central în scandal, în timp ce cei doi directori de la Petrosaudi au fost condamnați în august de o instanță elvețiană pentru delapidarea fondurilor 1MDB. Toți cei trei bărbați au negat faptele.

„Să fiu considerat responsabil din punct de vedere legal pentru lucruri pe care nu le-am inițiat sau permis conștient este nedrept din punctul meu de vedere și sper și mă rog ca procesul judiciar să-mi dovedească nevinovăția”, a spus Najib.

El și-a reiterat convingerea că fondurile pe care le-a primit personal la acea vreme erau donații politice din Arabia Saudită. Însă Najib nu a spus nimic despre acuzațiile ulterioare ale procurorilor referitoare la transferurile de bani pe care le-ar fi primit din fondurile 1MDB.

Autoritățile malaeziene au afirmat că Najib a primit peste 1 miliard de dolari, a căror urme duc la 1MDB, inclusiv un transfer de 681 milioane de dolari în 2013. El a negat acest lucru.

Najib se confruntă și cu alte procese de corupție. O instanță din Malaezia urmează să decidă pe 30 octombrie dacă îl va achita sau îi va cere să-și susțină apărarea în cadrul unor acuzații de spălare de bani și corupție într-un caz separat legat de frauda de la 1MDB.

INTERVIURILE HotNews.ro