Sari direct la conținut

Apare de luna aceasta o nouă taxă în facturile de energie ale tuturor consumatorilor

Facturi la electricitate, Foto: Baloon111 | Dreamstime.com
Facturi la electricitate, Foto: Baloon111 | Dreamstime.com

Furnizorii de energie electrică din România vor începe, calculat din 1 octombrie 2024, să le factureze tuturor consumatorilor, casnici și noncasnici, un nou cost, anunțată din vară de Profit.ro. Valoarea noii taxe este nesemnificativă, cel puțin deocamdată, și nu va fi suportată pentru acest moment de clienții care beneficiază de plafonarea prețurilor finale la energie, în vigoare însă doar până la 1 aprilie 2025.

Asociația Furnizorilor de Energie din România informează că, începând cu facturile emise pentru consumul de energie electrică aferent lunii octombrie 2024, va fi inclusă și contribuția pentru contractele pentru diferență (CfD).

Contribuția pentru contractele pentru diferență face parte din mecanismul de sprijin destinat producției de energie electrică utilizând tehnologii cu emisii reduse de carbon, conform prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 318/2024. Includerea acestei contribuții în facturile consumatorilor de energie electrică se realizează în baza Ordinului ANRE nr. 51/2024, care aprobă Metodologia de determinare și colectare a contribuției aferente contractelor pentru diferență, precum și Ordinului ANRE nr. 66/2024, care stabilește valoarea contribuției pentru contractele pentru diferență (CfD) la 0,000128 lei/kWh, fără TVA.

Citește mai multe pe Profit.ro

INTERVIURILE HotNews.ro