Sari direct la conținut

Ce schimbări fiscale vor intra în vigoare în primele 3 luni din 2025. Ele sunt asumate oficial de Guvern

HotNews.ro
Palatul Victoria, Foto: Guvernul Romaniei
Palatul Victoria, Foto: Guvernul Romaniei

Guvernul și-a asumat prin Planul bugetar-structural național pe termen mediu – 2025-2031 o serie de măsuri pe care le va lua la scurt timp după alegeri, în primele 3 luni din 2025. Printre acestea, actualizarea impunerii/ bazei de impozitare/ sistemului de facilități fiscale pentru impozitul pe profit, ajustarea sistemului deducerilor personale specifice impozitului pe venit, actualizarea prevederilor legale din domeniul taxei pe valoarea adăugată sau revizuirea mecanismului de impozitare pentru clădiri și terenuri.

Reforma fiscală. Banca Mondială va elabora un Raport asupra sistemului fiscal prin care se vor stabili două scenarii cu măsuri specifice cu un impact bugetar estimat la cel puțin 1,1% din PIB pentru anul 2025 net de impactul majorării plafonului neimpozabil pentru veniturile din pensii astfel:

  • Actualizarea regulilor de impunere/ bazei de impozitare/ sistemului de facilități fiscale pentru impozitul pe profit;
  • În domeniul impozitului pe veniturile obținute de persoanele fizice și contribuțiile sociale obligatorii, va fi avută în vedere:

1) revizuirea/ajustarea sistemului deducerilor personale specifice impozitului pe venit;

2) revizuirea/actualizarea sistemului de impunere a veniturilor realizate de persoanele fizice, precum și revizuirea facilităților fiscale acordate la plata impozitului pe venit;

3) revizuirea/reevaluarea reglementărilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice, precum și revizuirea facilităților fiscale/excepțiilor/regulilor specifice în cazul contribuțiilor sociale obligatorii;

  • revizuirea/actualizarea prevederilor legale din domeniul taxei pe valoarea adăugată;
  • revizuirea/actualizarea prevederilor privind sistemul de accizare pentru a asigura punerea acestuia în acord cu obiectivele stabilite potrivit jalonului 207 din PNRR;
  • revizuirea mecanismului de impozitare pentru clădiri și terenuri, operaționalizarea în cadrul MF a structurii de specialitate privind implementarea modelului de evaluare specific pentru impozitarea proprietăților imobiliare, precum și dezvoltarea și operaționalizarea Sistemului informatic pentru evaluarea proprietăților.

Reforma impozitării microîntreprinderilor: reducerea graduală a pragului la microîntreprinderi

Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al
regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor. Dacă este cazul implementarea de măsuri pentru
ducerea la îndeplinire a comentariilor CE referitoare la jalonul 206 inclusiv reducerea graduală a pragului la microîntreprinderi o decizie în acest sens fiind luată în Coaliția de Guvernare/Guvernul României.

Începând din primul trimestru din 2025 și având ca termen final ultimul trimestru din 2026, România s-a angajat să facă reforma administrării sistemului de impozite și taxe. Din această reformă fac parte: digitalizarea, reducerea gap-ului de impozite și taxe, îmbunătățirea colectării și actualizarea cadrului legal specific insolvenței, operaționalizarea structurii de specialitate din cadrul ANAF pentru modelarea indicatorilor de risc fiscal, cuantificarea gap ului de impozite și taxe, calcule statistice, etc, inclusiv operaționalizarea structurii de specialitate pentru modelarea indicatorilor de risc fiscal, calcule statistice, cuantificarea reducerii GAPului de TVA etc.

  • Reforma sistemului de cheltuieli al operatorilor economici de stat/locali: eficientizarea sistemului de cheltuieli operaționale, îmbunătățirea administrării patrimoniului public și a bogățiilor naturale, introducerea normativelor de cheltuieli, monitorizarea sistemului de investiții publice, reducerea dependenței față de bugetul general consolidat.
  • Reforma salariului minim: Intrarea în vigoare a actului care reglementează noul sistem de stabilire a salariului minim.
  • Reforma sistemului de salarizare în sectorul public: Realizarea unei evaluări globale a impactului Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, inclusiv a unei evaluări a impactului fiscal al noii legi; adoptarea și intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici. Temrneul este al doilea trimestru din 2025, potrivit documentului. Noul cadru juridic va fi pus în aplicare, în același timp, pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public, cu încadrare în anvelopa salarială luată în calcul în actualul plan bugetar-structural în funcție de spațiul fiscal care va fi permis de traiectoria de ajustare a deficitului bugetar în perioada de prognoză 2025-2031.

INTERVIURILE HotNews.ro