Sari direct la conținut

Pericolele de mâine | Mesajul unui reputat economist către românii care cred că se ascund de corupție în bula lor corporatistă

Pericolele de mâine | Mesajul unui reputat economist către românii care cred că se ascund de corupție în bula lor corporatistă
Protest împotriva Guvernului în Piața Victoriei din București (Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe)

Într-o lume în care sistemul capitalist liberal e tensionat din toate direcțiile, în ce puncte sunt cele mai mari riscuri de ruptură? Cheltuielile guvernamentale uriașe și protecționismul economic post-Covid se intersecteză azi cu goana după securizarea lanțurilor de aprovizionare de mâine. Peste toate, avem costurile uriașe – inclusiv politice, după cum am văzut la alegerile europarlamentare – ale tranziției climatice. La care se adaugă seismul AI, a cărui magnitudine abia ne-o închipuim.

Cristian Mureșan e unul din oamenii care pun toate aceste întrebări una peste alta, pentru a face prognoze și a pregăti business-uri și industrii pentru șocurile de mâine.

Este economist român stabilit la Paris, cu o bogată experiență în inteligență economică (termen care se referă la o perspectivă de 360 de grade de colectare și interpretare a datelor care pot afecta un anumit sector economic) și cu proiecte, de-a lungul anilor, în peste 80 de țări. Lucrează la S&P Commodity Insights (parte din S&P Global), companie de consultanţă în management şi strategie industrială, unde e responsabil de portofoliul gazelor, energiei și soluțiilor climatice.

În mai 2024, Cristian Mureșan a fost prezent la București, pentru a susține o prelegere, în cadrul conferințelor anuale „Despre lumea în care trăim”, ale Fundației Humanitas. A urcat pe scena Ateneului Român și le-a vorbit oamenilor despre riscurile care amenință ordinea economică globală și sistemul capitalist.

Citește integral pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro