Sari direct la conținut

Prețul electricității a ajuns la nivelurile din timpul crizei energetice pe piețele europene / Un motiv: Nu bate vântul

HotNews.ro
Prețul electricității a ajuns la nivelurile din timpul crizei energetice pe piețele europene / Un motiv: Nu bate vântul
Energie regenerabilă Foto: Florian Schultze / Panthermedia / Profimedia

Prețul energiei de pe mai multe piețe spot europene a crescut foarte mult în ultimele zile, ajungând la nivelurile atinse în perioada crizei energetice. Pe piața spot din Germania a ajuns miercuri la cel mai mare nivel din ultimii doi ani, potrivit Oilprice.com, care citează Bloomberg. Și în România, energia este tranzacționată la niveluri ridicate.

În acest moment, Germania este cea mai scumpă piață din Europa. Pentru ziua de joi, 12 decembrie, energia este tranzacționată la un nivel mediu de 395 euro/MWh. Pe piața zilei următoare din România, nivelul mediu este de 327 euro/MWh, la fel ca în Bulgaria. În Ungaria, energia este vândută cu 359 euro/MWh.

Chiar dacă prețurile sunt ridicate, România nu mai este țara cu cea mai scumpă energie din Europa, așa cum a fost perioade lungi în ultima jumătate de an.

Trebuie menționat că Germania era, în sezonul cald, printre cele mai ieftine piețe ale energiei, fiind tranzacționată la niveluri medii de 50-60 euro/MWh.

Aceste niveluri erau înregistrate în plină criză energetică, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Un motiv este producția scăzută de energie eoliană

Prețurile foarte mari ale energiei din această perioadă, în Germania, o piață foarte importantă în Europa, sunt cauzate de producția scăzută de energie eoliană, pe fondul vitezelor reduse ale vântului, potrivit Bloomberg. Un alt motiv este vremea rece, instalată în vestul Europei, care duce la creșterea consumului.

În aceste condiții, utilizarea gazelor naturale pentru producerea de energie a crescut miercuri la cel mai ridicat nivel din decembrie 2022.

Pe fondul creșterii cererii, Germania a fost nevoită să importe mai multă energie electrică din Franța și să se bazeze mai mult pe combustibilii fosili pentru producerea de energie în perioadele cu viteze scăzute ale vântului.

Prognozele arată că viteza vântului va crește abia în weekendul care vine, potrivit Bloomberg.

România nu mai este țara cu cea mai scumpă energie

Până luna trecută, România era lider la cea mai scumpă energie din Europa. Au fost luni, precum cele din vară, în care pe perioade lungi, România a avut cele mai mari prețuri pe piața zilei următoare. Și în luna noiembrie a ajuns la 328 euro/MWh, acesta fiind cel mai ridicat preț pentru energia cu livrare în ziua de joi din întreaga Europa.

Poziția de lider a deținut-o în trimestrul al treilea, cu un preț mediu zilnic de 181,5 euro/MWh, potrivit Profit.ro.

Motivele au fost vremea rece, lipsită de soare și cu un vânt care abia adia.

INTERVIURILE HotNews.ro