„De Crăciun avem tendința să ne așezăm la masă la prânz și să ne ridicăm seara”. Sfaturile nutriționistului pentru a evita excesele alimentare de sărbători
Crăciunul vine adesea cu mese copioase, când toată familia se adună în jurul mesei pline cu bucate tradiționale. Sunt zile libere, se gătește, se merge în vizită sau la restaurant. Putem trece peste aceste zile fără excese alimentare? Da, este răspunsul nutriționistei Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională. Ne putem bucura de toate bunătățile tradiționale. Dar ideal este să le consumăm pe rând, nu la aceeași masă.
În ziua de Crăciun avem tendința să ne așezăm la masă la prânz, împreună cu familia, și să ne ridicăm seara, ceea ce este complet greșit, atrage atenția Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională, într-un dialog cu HotNews.
„Este Crăciun, putem mânca orice este tradițional, orice ne place. Nu trebuie să rămânem cu frustrarea că nu am mâncat șorici, tobă sau lebăr, salata boeuf, cârnați sau murături. Putem mânca din toate, dar nu pe toate odată.”
O mențiune specială pentru persoanele care au ținut postul Crăciunului: ele sunt sfătuite să înceapă să consume cantități mici de carne – în special dacă vorbim despre carne de porc – și să crească treptat această cantitate, nu brusc.
Exemplu de meniu fără excese
„Noi, poporul român, avem tendința să ne așezem toți la masă la prânz și să ne ridicăm de la ora 8 seara. Mergem și în multe vizite în perioada aceasta. Ori haideți să încercăm să divizăm”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.
Ce înseamnă asta și cum ar trebui să arate un meniu fără excese în aceste zile?
Putem începe ziua cu un mic dejun format dintr-un ou și un produs lactat – puțină brânză.
„Dacă suntem iubitori de carne de porc, putem consuma cantități mici de produse reci, precum tobă, lebăr, dacă sunt făcute în casă. Atunci când acestea sunt făcute în casă este ideal, pentru că în acest caz putem avea control pe ingrediente, putem limita cantitatea de sare și de grăsimi adăugată în produsul finit. E bine să fim cât mai aproape de tradiție, să folosim rețetele bunicilor sau să găsim o sursă bună de produse de la care să cumpărăm, adică să aibă un termen de valabilitate destul de scăzut”, este sfatul nutriționistei.
Dacă acest lucru nu este posibil și cumpărăm tobă și lebăr din comerț, este indicat să ne uităm pe eticheta alimentului, „iar descrierea să înceapă cu cuvântul carne, nu cu apă, proteine sau cifre, ci carne. Este foarte important ca acel produs să conțină minimum 80% carne, iar atunci îl putem considera un produs de calitate”.
Nu în ultimul rând, trebuie să fim foarte atenți și la aditivii din aceste produse: „Atenție la E710, adică mă refer aici la potențiatori de gust, la potențiatori de culoare, pentru că se folosesc foarte mult, și la nitritul de sodiu. Să încercăm să cumpărăm ceva care are termen de valabilitate mic și în cantitate mică, în așa fel încât să nu fim nevoiți să aruncăm din produs, dacă se strică. Să încercăm să combatem risipa alimentară.”
Nu uitați de legume pe platoul din dimineața de Crăciun
Iar platoul cu bucățele reci, de bună calitate, din dimineața de Crăciun, ar trebui să conțină și multe legume: „Avem ridiche, avem roșie cherry, avem foaia de salată verde, foaie de spanac etc. Tot ce este închis la culoare, antioxidant prezent acolo, ajută la neutralizarea acidității pe care ne-o dă alimentul din proteină animală.”
O altă variantă pentru micul dejun ar fi un un bol cu 200-250 de grame de sala de boeuf, cu maioneză făcută în casă, cu carne de bună calitate, fiartă în casă, în așa fel încât să nu mâncăm și aperitiv, și felul 1 și felul 2 mai târziu, la masa principală.
Și hidratarea este foarte importantă: „Este bine să bem înainte de masă, cu jumătate de oră sau un sfert de oră înainte, ceai sau chiar apă cu lămâie, în așa fel încât să ne pregătim, să facem pârtie, iar colecistul să suporte această avalașă de grăsimi care va urma”, este sfatul Lygiei Alexandrescu.
Cu pâine sau fără pâine?
Pâinea ar trebui să fie nelipsită de pe masa de Crăciun, deoarece conține fibre care ajută la evacuarea toxinelor.
Dacă o scoatem de pe masă, facem o greșeală, explică nutriționistul: „Pâinea trebuie să fie prezentă, undeva 30 de grame de pâine dimineața. Lângă toate aceste bunătăți din carne, pâinea este necesară pentru că vine cu fibre. Alături de legume, ea vine cu fibre și practic mobilizează bolul intestinal și asigură evacuarea corectă a tuturor toxinelor.”
Lăsați o pauză de o oră înainte de desert
În cazul în care nu este consumat în locul micului dejun, ci ca desert, cozonacul sau alte dulciuri, chiar dacă este firesc să fie prezente pe masă în această perioadă, nu se consumă imediat, ci după o pauză de măcar o oră.
„Categoric putem mânca dulciuri, însă nu imediat după un mic dejun copios mai „radem” și o felie de cozonac. Sfatul meu este să ne uităm la ceas, să așteptăm două ore și apoi mâncăm și felia de cozonac”, spune Lygia Alexandrescu.
După micul dejun, pauză și apoi desert, este recomandat să facem și o plimbare de o jumătate de oră. „Acel zahăr are nevoie să fie mobilizat din circuitul sanguin și să intre în celule tocmai pentru a nu crește trigliceridele și glicemia. Vorbim despre o mică plimbare, fără efort maximal – mers pe jos, urcați scări și coborâți scări timp de o jumătate de oră. Organismul ne va mulțumi.”
Trucul nutriționistului: Nu mergem în vizită cu stomacul gol
După două-trei ore de la această plimbare, vom lua masa de prânz, fie acasă, fie mergem în vizită.
Un truc recomandat de nutriționist este să nu mergem niciodată în vizită cu stomacul gol și să nu fim înfometați nici atunci când primim musafiri, „în așa fel încât să nu fim tentați să facem excese încă de la începutul mesei.”
Cum ar trebui să arate prânzul de Crăciun?
Cum ar trebui să arate un prânz de Crăciun, astfel încât să nu conțină mai multe calorii decât este cazul?
„La început se poate consuma un preparat rece, cum este piftia, care poate fi și de curcan, și de porc. E un concentrat proteic, conține și puțină carne, pe lângă aspic. Se poate începe, la felul 1, și cu o ciorbă tradițională, în loc de aspic.”
La felul 2, „dacă avem sarmale și ne plac, și este firesc să ne placă, mâncăm o porție de sarmale cu mămăliguță și un pic de smântână. Dar ne oprim aici, nu mai mâncăm și friptură. Friptura o lăsăm pe mâine.”
Mâncăm în a doua zi de Crăciun ce nu am apucat să mâncăm în prima
În a doua zi de Crăciun, la prânz, putem mânca ce nu am apucat să mâncăm în prima zi: ciorbă tradițională, dacă nu am mâncat în prima zi, apoi cârnăciori, friptură, mămăligă.
Din farfuria cu cârnăciori și friptură nu pot lipsi tradiționalele murături. Cele în saramură sunt de preferat, deoarece sunt mai sănătoase decât cele în oțet: „Tot ce înseamnă murătură în saramură înseamnă probiotice, înseamnă ajutor pentru colon și neutralizare a acidității”, arată nutriționista Lygia Alexandrescu.
Murăturile în saramură sunt „categoric” mai sănătoase: „Oțetul nu are ce căuta în viața noastră. Se umflă picioarele, faci celulită, dacă vorbim despre femei și nu ajută deloc la nivel renal.”
Cât gătim de sărbători: numărăm membrii familiei și adăugăm două porții
În ce cantități ar trebui să gătim în această perioadă? În primul rând, nu ar trebui să gătim pentru o perioadă mai lungă de 3 zile. Asta deoarece, indiferent dacă e cald sau frig afară, mâncarea este tot perisabilă.
„Chiar dacă este frig afară, tot ce înseamnă produs animal înseamnă risc de contaminare cu diverse bacterii, chiar și în frigiderul nostru. Din punct de vedere al cantității de alimente pe care le gătim, haideți să numărăm câți membri ai familiei suntem sau câți invitați avem și să mai adăugăm două porții, nu mai mult de atât.”
Hidratați-vă cu ceaiuri digestive!
Un alt truc recomandat de nutriționist este să ne hidratăm, în această perioadă cu multe vizite și mese copioase, cu ceaiuri digestive.
Acestea „ne ajută foarte mult să absorbim bine la nivel intestinal proteinele, dar să putem elimina grăsimile în colon, să nu se depună pe vase. Digestia la fel, trebuie și ea stimulată cu aceste ceaiuri, ușor diuretice și ușor laxative.”
Foto: Dreamstime.com.