Sari direct la conținut

Nokia a anunțat un plan masiv de disponibilizări: 10.000 de angajați vor fi concediați în următorii doi ani de compania finlandeză

HotNews.ro
Nokia, Foto: Risto Hunt / Alamy / Profimedia Images
Nokia, Foto: Risto Hunt / Alamy / Profimedia Images

​Nokia a anunțat marți că intenționează să disponibilizeze până la 10.000 de angajați în următorii doi ani pentru a tăia cheltuielile și investi mai mult în cercetare în contextul în care compania telecom finlandeză încearcă să ajungă din urmă Huawei și Ericsson, relatează Reuters și Barrons.

CEO-ul Pekka Lundmark, care a preluat funcția anul trecut, a făcut mai multe schimbări pentru a modifica greșelile de strategie ale anterioarei conduceri care au afectat ambițiile 5G ale companiei finlandeze și i-au tras prețul acțiunilor în jos.

Lundmark a anunțat în luna octombrie a anului trecut o nouă strategie potrivit căreia Nokia va avea patru grupuri de afaceri și a anunțat că aceasta „va face tot ce e nevoie” pentru a deveni liderul mondial în 5G.

Compania finlandeză a anunțat într-un comunicat remis marți că se așteaptă să facă restructurări în valoare de 600-700 milioane de euro până în 2023.

„Deciziile care pot avea un impact asupra angajaților noștri nu sunt luate niciodată ușor”, a afirmat Lundmark în comunicat, adăugând că „prioritatea mea este de a mă asigura că toată lumea va avea parte de sprijin în acest proces.

Nokia are în prezent 90.000 de angajați după ce a tăiat mii de locuri de muncă și în 2016 ca urmare a achiziționării Alcatel-Lucent.

Compania se așteaptă ca jumătate din economiile în valoare de 600 de milioane de euro să fie realizate anul acesta.

„Aceste planuri sunt globale și vor afecta probabil majoritatea țărilor”, a declarat un reprezentant al companiei pentru Reuters. „În Europa tocmai am informat consiliile muncitorilor și ne așteptăm ca procesul să înceapă în scurt timp, acolo unde este cazul”, a adăugat acesta.

Angajații din Franța, țară în care Nokia a tăiat peste o mie de locuri de muncă anul trecut, nu vor face parte din noul plan de restructurări.

Sami Sarkamies, un analist la Nordea, afirmă că partea interesantă a planului de restructurări este că acesta nu va duce de fapt la scăderea costurilor.

„Compania își mută atenția de la costurile generale la cercetare și dezvoltare despre care speră că vor duce la creștere și marje mai bune în viitor”, afirmă analistul.

Nokia intenționează să majoreze investițiile în cercetare și dezvoltare și în tehnologii 5G, cloud și de infrastructură digitală.

Sub predecesorul lui Lundmark, Nokia a fost nevoită să își revizuiască în jos estimările privind profitul și să taie acordarea de dividende după mai multe erori de strategie care au dus la scăderea cu 20% a valorii de piață a companiei finlandeze.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro