Science News: Temperatura corporală medie a oamenilor pare a fi în scădere
Data viitoare când vă veți lua temperatura nu vă îngrijorați dacă nu este exact aceea spusă de doctori: 37 de grade Celsius este doar un număr. Acesta este mesajul unei serii de noi cercetări care arată că temperatura oamenilor este maleabilă, unică și doar o medie.
Un nou studiu al cercetătorilor de la Stanford University constată că părem a fi mai reci, în medie, decât înaintașii noștri. Diferența detectată nu este uriașă – cam cu 0,6 grade mai puțin, în medie, pentru bărbații de azi față de cei născuți pe la începutul anilor 1800, și cu 0,23 de grade pentru doamnele de azi față de cele născute în jur de 1890 – dar se adaugă unei serii de dovezi ale faptului că temperatura corpului uman este mult mai flexibilă decât se credea.
Un doctor german, cu numele Carl Reinhold August Wunderlich, a stabilit în 1851 standardul de temperatură a corpului omenesc la 37 de grade. Dar oamenii de știință au aflat de cel puțin două decenii că media actuală este mai mică, spune Julie Parsonnet, autoarea studiului, profesoară de medicină la Stanford University. Ceea ce nu s-a știut până acum este dacă instrumentele lui Wunderlich erau imprecise sau nu, dându-i o citire mai mare, sau dacă temperatura umană medie a scăzut de fapt în ultimul secol și jumătate.
Parsonnet și colegii ei au utilizat trei seturi de date: unul care se referea pe parcursul a 80 de ani la veterani ai războiului civil din SUA, unul care cuprindea un segment reprezentativ al populației civile a țării între 1971 și 1975 și unul despre un grup de adulți între anii 2007 și 2017.
Aceste seturi de date diferă unul față de celelalte în multe privințe – numărul subiecților studiului, datele lor demografice, durata colectării informațiilor – dar aveau în comun măsurarea temperaturii corpului pe o perioadă de timp.
Echipa a utilizat informațiile în două moduri. În primul au creat un model folosind toate seturile de date care arătau limpede scăderea temperaturii în timp; în al doilea au verificat în fiecare set de date dacă scăderea temperaturii era reflectată în informații. Baza de date a războiului civil era deosebit de importantă, deoarece colecta informații pe durată mult mai lungă decât celelalte. Fără al doilea pas, cercetătorii nu ar fi putut fi siguri dacă schimbarea tehnologiei termometrelor putea fi acuzată de tendința de răcire. Dar în interiorul fiecărui set de date semnalul era evident, spune Parsonnet.
Mai ales în grupul de la războiul civil, spune ea, „Anul nașterii era un foarte puternic factor predictiv al temperaturii”. Cu alte cuvinte, cineva născut în 1845 avea o temperatură medie mai mică decât cineva născut în 1820. Aceasta se regăsea și în seturile ulterioare de date, spune Parsonnet, care a fost surprinsă: „Nu credeam că [temperatura medie] ar fi scăzut din 1970 până azi”.
Ea și colegii ei cred că schimbările de temperatură sunt explicate de schimbările fiziologiei umane. În cele din urmă, viețile americanilor în 2020 sunt foarte diferite de cele ale veteranilor armatei unioniste de acum peste un secol. Microbioamele sunt probabil diferite, mulțumită a ceea ce mâncăm și celor la care suntem expuși, iar volumul de activitate fizică din viața zilnică a oamenilor este și el diferit – iar aceștia sunt doar doi din mulții factori care pot afecta metabolismul, cu legătură directă cu temperatura corpului.
Walled Javaid, profesor de medicină la Mount Sinai, care nu a participat la studiu, spune că declinul este interesant, dar nu este convins că datele sunt corecte în totalitate pentru a reflecta magnitudinea schimbării temperaturii. Este greu de crezut că modelul cercetătorilor corectează toate diferențele dintre cele trei seturi de date, spune el. Totuși, dat fiind ce este disponibil când este vorba de urmărirea istorică a temperaturii corporale, „Cred că este tot ce avem mai bun”.
Chiar dacă noul studiu nu este perfect, temperatura oamenilor pare a scădea în timp. Și nu este cu siguranță atât de simplu cum au presupus doctorii din secolul XIX: Javaid a publicat anul trecut o cercetare care evalua 36 de studii anterioare și identifica multe variabile – cu alte cuvinte, 37 de grade este „normalul” doar pentru unii oameni, și numai în anumite condiții.
„Începem să înțelegem ce se petrece”, spune Parsonnet. „Că înseamnă ceva sau nu, viitorul o va spune”.
Un pas crucial va fi efectuarea unui studiu prospectiv, în care cercetătorii să formeze un grup de subiecți cu scopul de a-i urmări timp de ani sau decenii și să înregistreze schimbările. Un astfel de studiu va fi special destinat să urmărească temperaturile și să compenseze toți factorii care pot avea o influență potențială – perioada din zi, ce mănâncă subiecții, la ce activități participă ș.a.m.d. – astfel încât rezultatele să ofere o imagine cât mai completă a fluctuațiilor căldurii corpului la nivelul populației. Această imagine, la rândul ei, îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai mult despre sănătatea și nevoile oamenilor. (Popular Science)