Sari direct la conținut

Săptămâna Mondială a Donării de Plasmă: Statul român nu are nici cea mai mică preocupare privind colectarea de plasmă, deși are în continuare monopolul

HotNews.ro
Plasma, Foto: Covidplasma.ro
Plasma, Foto: Covidplasma.ro

Suntem în Săptămâna Mondială a Donării de Plasmă, în care țările din întreaga lume derulează campanii de conștientizare privind importanța plasmei și de promovare a donării de plasmă sanguină (în acest an, ținând cont de pandemia COVID-19, cu accent special pe donarea de plasmă convalescentă, de la pacienți vindecați de COVID-19). „Mă așteptam să văd un mesaj pe acest subiect din partea Ministerului Sănătății sau a celor care conduc sistemul național de transfuzie sanguină – fiindcă e o temă actuală și dureroasă pentru România”, afirmă Florin Hozoc, CEO-ul companiei Besmax Pharma Distribution, care a donat statului român singurele aparate de recoltare de plasmă convalescentă de la pacienți vindecați de COVID-19.

„Este clar că statul român nu are nici cea mai mică preocupare privind colectarea de plasmă pentru fabricarea de medicamente, deși în continuare statul are monopolul colectării de plasmă. Rămâne ca efortul de conștientizare pe acest subiect să fie făcut în continuare de organizațiile non-guvernamentale și de mediul privat, pentru a impune pas cu pas schimbarea în bine și alinierea la practicile internaționale privind colectarea și prelucrarea plasmei”, adaugă Florin Hozoc.

Florin Hozoc este CEO-ul Besmax Pharma Distribution SRL, companie românească specializată în comerțul cu produse farmaceutice și dispozitive medicale de ultimă generație. În luna aprilie, firma sa a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei, pentru a fi folosite în centrele de transfuzii – mai întâi 3 aparate, apoi încă 15. Asta în condițiile în care statul român nu are aparate de recoltare a plasmei.

Ulterior, Florin Hozoc a venit și cu o ofertă de sponsorizare pentru încă 32 de aparate de plasmafereză, pentru care luni de zile nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății. Nici până astăzi.

La începutul lunii iunie, când firma Besmax Pharma a anunțat public că răspunsul Ministerului Sănătății la oferta de sponsorizare întârzie, iar oferta urma să fie retrasă din această cauză, instituția condusă de Nelu Tătaru preciza, la solicitarea HotNews.ro, că „nu este vorba despre un refuz” și că Institutul Național de Hematologie Transfuzională „trebuie să evalueze daca are capacitatea să lucreze cu aceste aparate, care funcționează numai în cadrul centrelor de transfuzii”. Rezultatele acestei evaluări nu sunt cunoscute nici până astăzi.

Un material informativ privind donarea de plasmă și fabricarea de medicamente din plasmă. Vocile din film aparțin unor pacienți dependenți de tratamente cu imunoglobulină și alte medicamente fabricate din plasmă:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro