Sari direct la conținut

fanatik.ro: De ce a fost dat în judecată primul român care a strigat „Jos Ceaușescu!" la Revoluție. A avut nevoie de bani pentru boala gravă a soției

fanatik.ro
De ce a fost dat în judecată primul român care a strigat „Jos Ceaușescu!" la Revoluție, Foto: Colaj fanatik.ro
De ce a fost dat în judecată primul român care a strigat „Jos Ceaușescu!" la Revoluție, Foto: Colaj fanatik.ro

Timișoreanul Daniel Zăgănescu avea 25 de ani în decembrie 1989, atunci când a început Revoluția care s-a încheiat cu căderea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu. Pe 16 decembrie, Zăgănescu s-a dus în fața casa pastorului Laszlo Tokeș și a avut curajul să strige „Jos Ceaușescu!”, fiind primul român care a protestat la Revoluție. Armata a ieșit apoi pe străzi, iar pe 17 decembrie au fost uciși numai puțin de 62 oameni pe străzile Timișoarei, alte câteva sute fiind răniți.

Zăgănescu a dezvăluit în 2002, într-un interviu pentru Europa liberă, ce s-a întâmplat în acele momente fierbinți: „Le-am spus: Mă numesc Zăgănescu Daniel și nu îmi este frică de Securitate! Și vă rog frumos să strigați după mine Jos Ceaușescu! S-a lăsat un moment de tăcere, după care s-au auzit câteva voci: Jos Ceaușescu! Zic: încă o dată! A doua oară a fost mai multă lume care a strigat Jos Ceaușescu! Zic: încă o dată, fiindcă toți am venit aici pentru a fi împotriva acestui câine. Jos Ceaușescu! Atunci au strigat cu toții Jos Ceaușescu!”.

Citește mai mult pe fanatik.ro

Articol susținut de fanatik.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro