Sari direct la conținut

Escaladarea tensiunilor în Irak: Bursele mondiale intră pe roșu, cotația petrolului crește

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Principalele burse mondiale scădeau vineri, în timp ce cotația petrolului se aprecia, după uciderea unui general iranian de rang înalt într-un raid american la Bagdad, stârnind temeri legate de o confruntare violentă între cele două țări, scrie AFP.

În Europa, principalele burse au deschis ședințele de tranzacționare în scădere.

În jurul orei 11,00 (10,00 GMT), Bursa din Paris ceda 0,52% în timp ce Frankfurt pierdea 1,50%.

La Londra, indicele FTSE-100 scădea cu 0,42% iar bursa din Milano ceda -1,04%.

Această tensiune a piețelor este legată direct de moartea generalului iranian Qassem Soleimani în urma unei lovituri decise chiar de Donald Trump.

„Vestea potrivit căreia președintele Trump a ordonat lovitura care a ucis generalul iranian întărește îngrijorările privind un conflict în Orientul Mijlociu”, arată Samuel Springett, analist la Accendo Markets.

Pe bursele asiatice, deschiderea în creștere a fost de scurtă durată. Hong Kong (-0,32%) și Shenzhen (-0,05%) au terminat în scădere în timp ce Shanghai a închis pe o creștere moderată (+0,27%). Bursa din Tokyo este închisă pentru sărbătorile de sfârșit de an.

Iranul a amenințat că își va lua „revanșa asupra Americii criminale pentru această crimă oribilă”.

Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a afirmat că asasinatul va conduce la „un război devastator în Irak”.

În acest context, cotația petrolului creștea sensibil: +3,55% pentru WTI și +3,48% pentru Brent.

Acest avans al prețurilor vine și pe fondul reducerii producției de petrol de către țările OPEC, în urma unei decizii din decembrie.

Ca de obicei în astfel de situații, valorile-refugiu s-au apreciat: uncia a ajuns la 1.546,90 euro față de 1.529,13 euro cu o zi în urmă. Yenul creștea din aceleași motive, cu 0,43% față de dolar și cu 0,73% față de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro