Sari direct la conținut

Rusia are un nou „câlcâi al lui Ahile”. Tactica pentru penetrarea sistemului de apărare aeriană a Kievului, dezvăluită de un milblogger

HotNews.ro
Lansarea unei rachete Kh-101, Foto: TASS / Profimedia Images
Lansarea unei rachete Kh-101, Foto: TASS / Profimedia Images

Un important milblogger rus a afirmat sâmbătă că rachetele momeală folosite de Rusia nu au reușit să copleșească apărarea aeriană ucraineană în timpul atacurilor cu rachete care au vizat vineri Kievul.

Avioane de război rusești au tras 19 rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din Ucraina vineri dimineață, ucigând un civil într-o regiune centrală, rănind alți opt și avariind o instalație industrială, au declarat oficialii de la Kiev, conform Reuters.

Atacul a fost primul tir de rachete pe care Rusia l-a tras în ultimele săptămâni, folosind în principal drone pentru loviturile sale nocturne.

Rusia a folosit șapte bombardiere Tu-95 pentru a lansa rachete asupra diferitelor regiuni din țară, au precizat forțele aeriene ucrainene.

Serhii Popko, șeful administrației militare de la Kiev, a declarat că capitala ucraineană a fost ținta atacului, dar că toate rachetele au fost doborâte de apărarea aeriană în timp ce se apropiau.

Milbloggerul rus a susținut sâmbătă că forțele ruse au folosit rachete de croazieră Kh-55 momeală, care seamănă foarte mult cu varianta modernizată a rachetelor Kh-101, pentru a deruta apărarea aeriană ucraineană, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Milbloggerul a susținut că utilizarea de către Rusia a rachetelor momeală explică de ce rachetele rusești nu au lovit cu succes nicio țintă din Kiev.

Corespondentul de război rus s-a plâns că este „practic imposibil” pentru forțele Moscovei să lanseze suficiente rachete Kh-55 momeală pentru a supraîncărca apărarea aeriană ucraineană din cauza numărului limitat de bombardiere Tu-95 și T-160 ale Rusiei.

Forțele rusești au folosit anterior rachete Kh-55 împreună cu alte variante de rachete și drone ca momeală pentru a copleși apărarea aeriană ucraineană și pentru a compensa diminuarea stocurilor de rachete de înaltă precizie, potrivit ISW.

Oficialii ucraineni au subliniat în repetate rânduri că forțele Kievului nu dispun de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a acoperi toate zonele din Ucraina în aceeași măsură în care apărarea aeriană ucraineană protejează în prezent capitala țării.

Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat vineri că forțele rusești efectuează o recunoaștere aeriană sporită înainte de a lansa lovituri de mare amploare cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din estul și sudul Ucrainei.

Mashovets a spus că forțele rusești au efectuat șapte zboruri de recunoaștere înainte de loviturile cu rachete de vineri dimineață, o creștere notabilă în comparație cu unul sau două zboruri în zilele precedente

Forțele rusești încearcă probabil să contracareze apărarea aeriană limitată a Ucrainei înainte de o campanie anticipată de lovituri pe scară largă în acest sezon rece, remarcă ISW.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro