Science Report: Clitorisul face mai multe decât credeți, spune un cercetător britanic
De când ne simțim mai confortabil vorbind despre asta în public (ceea ce în linii mari nu se întâmplă de prea multă vreme), cele mai multe discuții în jurul funcției clitorisului s-au limitat la rolul acelui organ în plăcerea sexuală feminină. Dar într-un articol nou publicat în revista Clinical Anatomy, Roy J. Levin de la Universitatea Sheffield argumentează că clitorisul „are atât funcție procreativă (reproductivă), cât și recreativă (plăcere) de egală importanță”.
Levin își bazează aserțiunea pe o serie de dovezi. El notează că stimularea clitorisului transmite semnale creierului, care activează sistemul reproductiv feminin prin flux sanguin vaginal mărit, lubrifiere, nivel de oxigen și temperatură. Și mai important, stimularea aduce o schimbare în poziția colului uterin, creând condiții optime pentru mobilizarea spermei în vederea fertilizării ovulului. Sumarul revistei afirmă: „Toate aceste schimbări genitale, luate împreună, sunt de importanță majoră în facilitarea succesului reproductiv (și astfel transmiterea genelor), indiferent cum și când este stimulat clitorisul – ele relevă funcția sa reproductivă neglijată”.
„Mantra adeseori repetată, că singura funcție a clitorisului ar fi inducerea plăcerii sexuale, este acum depășită”, scrie Levin. „Conceptul schimbă o convingere sexuală majoră, iar dovezile fiziologice sunt evidente”.
Redistribuirea clitorisului în rolul unui organ care stimulează și plăcerea, și reproducerea, poate avea ramificații și în controversata și larg condamnata practică a clitoridectomiei, adesea menționată ca mutilare genitală a femeii. „Clitoridectomia nu creează doar dizabilitate sexuală, ci și una reproductivă”, scrie Levin. (Forbes, The Guardian)